Burne reakcije iz BiH na izjave Nikolića o Srebrenici

"Zbog istine, zaštite dostojanstva žrtava i onih koji su preživeli genocid, očekujemo da Ministarstvo spoljnih poslova BiH što hitnije najoštrije osudi izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića", navodi se u otvorenom pismu Sadika Ahmetović.

Ministarstva bezbednosti BiH saopštilo je da Nikolićeva izjava otvoreno negira genocid i pravosnažne presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, kao i više presuda Haškog tribunala, "što je izazavalo veliku uznemirenost preživelih žrtava najvećeg masakra na području Evrope od završetka Drugog svjetskog rata".

"Dodatno nas zabrinjava što povodom ove svesne provokacije nije bilo nikakve zvanične reakcije Ministarstva spoljnih poslova BiH", naveo je Ahmetović.

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas da Nikolićeve izjave "ne doprinose dobrosusedskim odnosima u regionu, procesu pomirenja i izgradnji poverenja" i da da ih najoštrije osuđuje.

"Čude me ovakve izjave predsednika Srbije, i to iz više razloga. Kao prvo, predsednik Nikolić negira nepobitne istorijske činjenice i presude Haškog tribunala u kojima su dešavanja u Srebrenici jasno okarakterisana kao genocid", rekao je Lagumdžija za agenciju Fena.

Lagumdžija je izrazio čuđenje što Nikolić svoje negiranje genocida opravdava Deklaracijom o osudi zločina u Srebrenici Skupštine Srbije, "kada se ista deklaracija poziva na presudu Međunarodnog tribunala u Hagu, koja je zločine precizno definisala kao genocid".

Merima Spahić, dopisnica Bete
SARAJEVO, 8. juna 2012.

Pogledajte još