Crkveni vrh pozvao na otklanjanje posledica rata

U zajedničkom saopštenju za javnost posle susreta u Zagrebu najviši predstavnici dve crkve pozvali su odgovorne u političkom i društvenom životu, ali svakog ko ima saznanja o nepronađenim osobama, nestalima u ratnim stradanjima 90-tih godina prošlog veka, da pomognu u njihovom pronalasku ili u informisanju o njihovim grobovima.

"To je izuzetan čin ljudskosti i pomoći porodicama koje ne prestaju da žive svoju bol, neki i više od dve decenije. Svima koji tuguju i trpe biskupi izražavaju ne samo žaljenje nego i svoju ljudsku blizinu, i hrišćansku solidarnost i saosećanje", ističe se u sopaštenju.

Takođe se dodaje da podržavaju sva nastojanja oko povratka svih izbeglih i raseljenih osoba u svoje domove i oko ostvarivanja njihovih ljudskih ljudskih i verskih prava.

"Biskupima učesnicima susreta na srcu je da se sva događanja iz prošlosti razmotre pošteno i odgovorno, kako bi se mogli postaviti zdravi temelji za život u istini među pripadnicima dva naroda jer samo tako se mogu lečiti rane i vedrije gledati u budućnost"
, istakli su predstavnici SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Na sastanku je takođe izražena želja da se na svim nivoima razvija iskren odnos koji će ostvarivati pravednost i jednak tretman u poštovanju hrvatskoj i srpskog naroda u Hrvatskoj i Srbiji.

Ukazano je, dodaje se u saopštenju, i na doprinos crkava u zauzimanju za pravednost i mir među narodima, te traženju istine i suočavanje s njom kako bi se na primeren način suočavalo s eventualnim napetostima koje dolaze iz političkog delovanja ustanova i pojedinaca.

Učesnici susreta su svesni da su "brojna pitanja iz prošlosti i dalje kamen spoticanja", te su se složili da je "potrebno što pre rasvetliti događaje za koje još ne postoji potpuna osetljivost u hrvatskoj i srpskoj javnosti", te je podržan rad komisija koje rade na istraživanju komunističkih zločina i doličnom obeležavanju grobova žrtava.

Članove Svetog arhijerejskog sinoda SPC na čelu s patrijarhom Irinejem primili su danas zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i članovi Hrvatske biskupske konferencije.

Na sastanku je poseban naglasak stavljen, kako se navodi u saopštenju, na dostojanstvo čoveka od njegovog začeća do smrti, "pazeći da se biotehnološke mogućnosti ne zloupotrebe i ne pretvore u ideologiju protiv života".

Takođe je naglašena potreba "podsticanja i zaštite porodice kao i vrednosti vezanih za brak kao zajednicu muškarca i žene".

Prilikom susreta u Zagrebu, patrijarh Irinej je kardinalu darovao krst koji SPC poklanja najvišim uglednicima, a kardinal patrijarhu unikatno delo "Majka Božja od Kamenitih vrata", rad akademskog umetnika Damira Mataušića.

Vrh SPC sastao se danas i s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Mirjana Vujović Đurak, dopisnica agencije Beta
ZAGREB, 8. juna 2012

Pogledajte još