Odbojkaši Srbije na Olimpijskim igrama

Najbolji srpski odbojkaši savladali su jutros Iran sa 3:0 (30:28, 30:28, 25:22) i posle šest odigranih kolo obezbedili prvu poziciju sa maksimalnih 18 bodova, uz set rarzliku 18:1.

Utakmica je odigrana u Metropoliten dvorani pred 80 gledalaca, a sudili su Ernan Gonsalo Kasamikela iz Argentine i Meksikanac Danijel Gonsales.

SRBIJA: N. Kovačević (13), U. Kovačević, Janić, Petković (1), Stanković, Nikić (14), Mitić (1), Rašić (5), Atanasijević (6), Starović (12), Podraščanin (11) i Rosić.

IRAN: Mostafavand, Maruf, Gemi (11), Musavi (9), Zarini (7), Zarif, Nadi (3), Gafur (17), Fajazi (2), Mahdavi, Mobašeri i Gara (2).

Drugi put pod imenom Srbije, a šesti ukupno, najbolji odbojkaši sa ovih prostora učestvovaće na Olimpijskim igrama.

Put do najveće svetske smotre sporta nije bio ni malo lak. Naprotiv, izabranici srpskog selektora Igora Kolakovića uhvatili su "poslednji voz" za London pošto su prethodno propustili dve šanse.

Emotivno ispražnjeni posle osvajanja titule evropskog prvaka, srpski odbojkaši su na prvom kvalifikacionom turniru, Svetskom kupu, zauzeli tek 8. mesto. U nepovrat je otišla i druga prilika, evropske kvalifikacije, na kojem je naša reprezentacija poražena u polufinalu od Italije.

Ova u Tokiju bila je poslednja. Dodatno opterećnje Kolakovićevim izabranicima predstavljala je činjenica da ih jedino prvo mesto vodi u London. Na sreću, odoleli su svim izazovima i u sjajnom stilu, kolo pre kraja turnira, ispunili cilj.

Za ispunjenje tog cilja trebalo im je 83 minuta rovovske borbe sa Irancima kojima je pobeda, takođe, bila neophodna.

Rezultat prva dva seta (30:28) najbolja je ilustracija potpune izjednačenosti dva tima. Nijanse su, ipak, bile na strani Srbije, baš kao i u trećem setu koji je naš tim dobio sa tri poena razlike (25:22).

Kada se posle svega podvuče crta, plasman srpskih odbojkaša je više nego zaslužen. Na šest mečeva ostvarili su isto toliko pobeda uz fantastičnu set razliku. Dobili su maksimalnih 18 setova a izgubili samo jedan!

Posle igara u Pekingu 2008, najbolji odbojkaši sa ovih prostora pod imenom Srbija učestvovaće i na Igrama u Londonu. Prethodno, u Moskvi (1980), Atlanti (1996) i Sidneju (2000) igrali su pod imenom Jugoslavije, a u Atini 2004, godine pod imenom Srbija i Crna Goran.

Pored srpskih odbojkaša na Igrama u Londonu učestvovaće i najboljeplasirana azijska reprezentacija. Ko će to biti znaće se sutra, posle utakmica poslednjeg kola turnira u Tokiju.

Pogledajte još