Hrvatski fudbaleri neće u Aušvic

Kako piše "Jutarnji list", kao glavni razlog navodi se činjenic da je Aušvic od Varke, grada u kome je smeštena hrvatska ekipa udaljen oko 300 kilometara.

Predsednik saveza Vlatko Marković izjavio je da svako ima pravo na svoje mišljenje, a da je sam za vreme Jugoslavije, posetio zloglasni nacistički logor u kome je ubijeno više od milion ljudi.

"Nećemo u Aušvic, ali je skoro 90 odsto sigurno da ćemo posetiti neki memorijalni centar i odati počast ubijenim poljskim oficirima u Katinskoj šumi"
, rekao je Marković.

Katinski masakr u kome je po nekim procenama ubijeno i do 20.000 ljudi dogodio se 1940. godine pod vodstvom sovjetskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Hrvatski istoričari smatraju da bi hrvatska reprezentacija trebalo da oda počast i žrtvama nacizma. Tvrtko Jakovina pozdravio je nameru reprezentacije da oda počast žrtvama katinskog masakra, ali teško uvažava argument da se počast ne može odati žrtvama nacizma samo zbog udaljenosti.

"Spomen-obeležja i žrtvama komunističkog i nacističkog režima nalaze se skoro u svakom poljskom gradu, tako da bi onda svakako trebalo odati počast i žrtvama nacizma. Bio bi to jako dobar gest, pogotovo zbog ideologije koju promovišu neki poljski navijači i druge navijačke grupe", rekao je Jakovina.

(Tanjug)

Pogledajte još