Hrvatski fudbaleri neće u Aušvic

0

Hrvatska fudbalska reprezentacija neće po uzoru na reprezentacije Nemačke, Engleske, Italije i Holandije posetiti logor smrti Aušvic i odati počast za više od milion žrtava tog logora, odlučio je Hrvatski fudbalski savez, ističući da će reprezentacije odati počast žrtvama komunizma.

Kako piše “Jutarnji list”, kao glavni razlog navodi se činjenic da je Aušvic od Varke, grada u kome je smeštena hrvatska ekipa udaljen oko 300 kilometara.

Predsednik saveza Vlatko Marković izjavio je da svako ima pravo na svoje mišljenje, a da je sam za vreme Jugoslavije, posetio zloglasni nacistički logor u kome je ubijeno više od milion ljudi.

“Nećemo u Aušvic, ali je skoro 90 odsto sigurno da ćemo posetiti neki memorijalni centar i odati počast ubijenim poljskim oficirima u Katinskoj šumi”
, rekao je Marković.

Katinski masakr u kome je po nekim procenama ubijeno i do 20.000 ljudi dogodio se 1940. godine pod vodstvom sovjetskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Hrvatski istoričari smatraju da bi hrvatska reprezentacija trebalo da oda počast i žrtvama nacizma. Tvrtko Jakovina pozdravio je nameru reprezentacije da oda počast žrtvama katinskog masakra, ali teško uvažava argument da se počast ne može odati žrtvama nacizma samo zbog udaljenosti.

“Spomen-obeležja i žrtvama komunističkog i nacističkog režima nalaze se skoro u svakom poljskom gradu, tako da bi onda svakako trebalo odati počast i žrtvama nacizma. Bio bi to jako dobar gest, pogotovo zbog ideologije koju promovišu neki poljski navijači i druge navijačke grupe”, rekao je Jakovina.

(Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.