Laporta: Privatizacija nije uvek srećno rešenje

Predavanje Đoana Laporte na prvom ”Red star forumu” o sadašnjosti i budućnosti sportskih asocijacija prijalo je čelnicima SD ”Crvena Zvezda”. Jer, predsednik slavnog katalonskog kluba na veoma posećenom okruglom stolu u ”Hajatu”, koji se dotakao najavljene privatizacije u našem sportu, u jednom trenutku je izrekao:  "Barselona je narodni klub"! 

Crveno-beli i te kako sebe doživljavaju kao instituciju i ne žele da naprave nijedan pogrešan korak prilikom transformacije.
- Brend je važan, čak i kada ne donosi rezultate. Videli smo da je fudbal lider, da mu je uz rame i košarka. Jasno je da ne mogu svi sportovi da se privatizuju, a da bi kreator svih promena trebalo da bude sportsko društvo. Saznali smo da privatizacija ne donosi uvek čarobni štapić i da transformaciji valja prići veoma ozbiljno i odgovorno - naglasio je, zatvarajući skup, predsednik Skupštine SD ”Crvena Zvezda” Aleksandar Vlahović. 

Iskustvo Barselone je za sve veoma dragoceno. Barsa je simbol Katalonije koji se i te kako integrisao u sve pore društvenog života. FK Barselona u svom sastavu ima 14 sekcija, a profesionalne su još košarkaška, rukometna i roler hokej. Ostali klubovi su amaterski.
- Privatizacija je jedna mogućnost, ali ne uvek i najsrećnija. Barselona je vlasništvo 165.000 članova koji biraju Upravni odbor i predsednika. Oni su omogućili klubu dodatnu vrednost, a u budžetu učestvuju sa 27 odsto - rekao je Laporta, koji klubove deli na velike - globalne, i male, lokalne. 

Veliki skok Barsa je napravila od 2003. godine. Industrijalizacija fudbala omogućila je da se budžet poveća sa 123 na 380 miliona evra i da se ostvari profit od 102 miliona, koja su investirani u klub. U poslednjih šest godina odaniji su navijači, broj učlanjenih se sa 106.000 uvećao na 162.979. Katalonci imaju i 15.000 klubova navijača u svetu... Fudbalski klub na svojim dresovima nosi logo Unicefa, jer želi da ima i društvenu, socijalnu dimenziju, ima i svoj fond za decu izbeglice. Zato je svojevremeno odbijen sponzorski ugovor od 22 miliona evra za godinu dana.
- Čuvamo svoj identitet, širimo brend u svetu, atraktivni smo talentima... Mi smo najvažnija instituacija u Kataloniji, trudimo se da je što više afirmišemo - naglasio je Laporta. 

O svojim iskustvima govorili su i Georgi Semerdijev (Levski, Sofija), Slaven Kovačević (Bosna), Aleš Remih (Olimpija), Predrag Bošković (Budućnost), Boris Đogo (RK Borac, Banjaluka), Dragoljub Vukadinović (Partizan) i domaćin Slobodan Vučićević. 

Neki su, poput naših, organizovani kao udruženja građana, neki kao neprofitne nevladine organizacije, a neki su se kao Levski odrekli fudbalskog kluba. Zajednička muka svih jeste manjak novca. Bugari koriste i pomoć Evropske Unije, Slovence muči tranzicija, manjak sposobnih ljudi, Bosanci nemaju pomoć države, Crnogorci su priznali da država zna da uskoči u pomoć.

Kokalis otkazao

Petros Kokalis (38), potpredsednik Olimpijakosa, nije u ponedeljak došao u Beograd. Organizatori su saopštili da je otkazao u poslednjem trenutku, ”zbog problema u Atini”.
Neizvestan je bio i dolazak predsednika Barselone, koji je kasnio zbog tehničkih problema, ali se pojavio u hotelu ”Hajat” i zaslužio veliki aplauz.

Vlasnici

Barselona profitira iz godine u godinu, ali taj novac ponovo investira u klub. Nije deoničarsko društvo, zaradu nema ko da deli, a takav sistem je po Đoanu Laporti idealan:
- Kada se priča o procesu privatizacije, branim zakonsku formu Barselone. Naš klub poseduju članovi i ne želimo je sa jednim vlasnikom, jer ovako pripada narodu. Klubovi koje vode neke kompanije imaju ogromne probleme kada vlasnici odluče da više ne žele da investiraju.

Pokloni
 
Đoan Laporta poklonio je Aleksandru Vlahoviću dres Barselone, na čijoj pozadini je pisalo Crvena Zvezda. Umetničku sliku i trofeje Levskog uručio je Semerdijev. 

Krkić je blago 

Navijači uživaju, mreže su pune ko god da je rival, Barselona je ove sezone fenomenalna. Sa druge strane, Real je u strahovitoj krizi pred veliki (old_image)derbi, koji će u subotu od 22.00 da se igra na ”Kamp Nou”. Svi bi rekli - Katalonci će da pregaze tim iz prestonice, ali prvi čovek Barselone Đoan Laporta u ponedeljak je u Beogradu bio maksimalno oprezan.
- Iako igramo sa Šahtjorom u Ligi šampiona, ne mogu da ne mislim na ”klasiko”. Real trenutno ima slabije rezultate, ali kada je takav, ranjen - veoma je opasan. Zbog toga, Barselona maksimalno motiviše svoje igrače, koji moraju da budu svesni da će biti izuzetno teško. Sada imamo devet bodova više od Reala, pobedom bismo stekli najveću prednost. 

Barselona je veliki favorit u Primeri, ali mnogi je na kraju sezone vide i sa trećom evropskom krunom.
- Rano je za takvu priču. Moramo da budemo oprezni i idemo korak po korak - ne žuri nigde ljubazni Laporta. - Imamo i neka iskustva, kada smo, na primer, bili uvereni da ćemo da igramo u finalu Lige šampiona, a nismo uspeli. Moramo da se borimo, patimo i ono što je najvažnije da verujemo u sebe. 

Srbija nije imala mnogo fudbalera koji su nosili dres slavnog katalonskog kluba, a sada je tu ”naš Španac” Bojan Krkić.
- Krkić je sadašnjost i budućnost kluba, naša nada. Ima samo 18 godina. Posle dobre prošle sezone i ove igra sve bolje, ali Barselona ima petoricu-šestoricu napadača - kao da je Laporta tražio opravdanje za mnogo manju minutažu Krkića kod novog trenera Gvardiole. - Od početka karijere je u Barseloni, ima visok fudbalski kvalitet, cenim ga i kao ličnost, jer je sin kojeg bi svaki otac na svetu poželeo. 

Na kraju prošlog prvenstva Barselona je imala čak 18 bodova manje od Reala, uz mnogo problema s Brazilcem Ronaldinjom.
- Procenili smo da je i za njega i za Barselonu najbolje da se rastanemo. Mislim da je to bilo dobro za sve. Uvek smo znali šta je Ronaldinjo, jedan od najboljih igrača u istoriji Barselone i fudbala, dao klubu. Bio je, međutim, trenutak za rastanak, takav je život... 

Pešić

Košarkaški klub Barselona od rastanka sa Svetislavom Pešićem ne zna za titulu u Španiji. S našim trenerom Katalonci su 2003. osvojili triplu krunu (jedina titula prvaka Evrope), a 2004. odbranili trofej u ACB ligi.
- Baš dobro pitanje za Laportu - uz osmeh je prokomentarisao Pešić, koji je prethodno ”okitio” predsednika Barselone značkom Crvene Zvezde.
- Ponosim se košarkašima, a Pešić je bio sa nama u doba najvećih uspeha - uzvratio je Laporta. - Veliki je borac, koji kada radi daje i srce i dušu, jedan je od najboljih trenera sveta. 

Večernje novosti

Pogledajte još