Veče sa ukusom Italije

Veče sa pravim mirisom, ukusom i ambijentom Italije, upotpunila je i romantična italijanska muzika za koju je bio zadužen naš poznati tenor Goran Dime, uz klavirsku pratnju. Mnogobrojni gosti koji su se zatekli u hotelu Zira, uživali su u raznim specijalitetima, sa naglaskom na vrhunskoj italijanskoj pršuti „Ruliano”

Italijanska kuhinja jeste jedna od najpopularnijih, ali se često kaže i da je ona jedna od najpoznatijih kuhinja u svetu. Zanimljivo je što Italijani vole da prilikom kuvanja koriste sezonsko voće i povrće pa se svaki segment njihove kuhinje znatno menja sa promenom godišnjeg doba. Ona je nezamisliva bez maslinovog ulja, paradajza, žitarica, sireva i ribe. Njihov jutarnji obrok je kapućino, ručak im je prvi, a večera drugi obrok. Ono što je bitno je da se, bilo da se radi o ručku ili o večeri, nigde ne sme žuriti. Jede se polako, uz neko dobro crno ili belo vino, potpuno se posvećujući uživanju u ukusu svakog pojedinog dela obroka.

Tako smo i mi uživali u maštovito i spretno dekorisanom švedskom stolu, koji je delo višestruko međunarodno nagrađivanog majstora fine kuhinje, Gaetana, glavnog gastronoma hotela "Zira", koji je godinama bio glavni kuvar prestižnog beogradskog hotela "Hajat". On je uklopio mesne specijalitete sa sirom i pecivom, pitu od šunke i sira je upotpunio suvom šljivom, škampe je servirao sa paradajz sosom, pire krompir sa pečurkama, dok je palačinke zapekao sa paradajz sosom i sirom. Ono što je bitno za Italijane jeste da se kafa pije uvek posle jela, a posle kafe liker od grožđa, limuna ili bilja, da bi ublažio njen ukus.

Ako bismo hteli da damo neku opštu karakteristiku italijanske kuhinje, moglo bi se reći da ona nije ni masna, ni ljuta, ni jednolična, već puna soka, mirisa i boje. U bogatom posluženju najfinijih italijanskih specijaliteta i divnoj prednovogodišnjoj večeri uživale su i mnoge poznate ličnosti


Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još