Zvezda sjajna protiv Turova

BEOGRAD, 9. decembra 2008. (Beta) - Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u Beogradu poljski Turov 97:69 (32:25, 24:10, 17:17, 24:17) u trećem kolu Grupe F Evrokupa.

Zvezda sada ima skor od dve pobede i poraza, dok Turov ima samo jedan trijumf. Najefikasniji u pobedničkom timu večeras bili su Lorens Roberts i Elmedin Kikanović sa po 17 poena, dok je Tadija Dragićević postigao 16.

Turov je predvodio Damir Miljković sa 28 poena.

"Crveno-beli" su odneli sigurnu pobedu u mečU bez gotovo imalo neizvesnosti. Poljski tim je prvi poveo, ali je Zvezda u finišu prve četvrtine napravila seriju 17:1 i došla do osetnije prednosti.

Zvezda je odlično šutirala, a Turov je početkom druge deonice ostao bez Donalda Koplanda, koji je pri jednom padu povredio koleno.

Kikanović je na početku druge četvrtine pogodio koš i dodatno slobodno bacanje za 35:25. Beogradski tim igrao je odličnu odbranu, a Roberts je bio sjajan u reketu, odakle je njegov tim postizao najviše poena. Zvezda je na poluvreme otišla sa rezultatom 56:35.

Meč je na poluvremenu praktično bio rešen, jer je domaći tim u drugom delu održavao sigurnu prednost od 15 do 20 poena razlike, a rivalu nije pružio ni najmanju šansu da napravi preokret. 
 
Trener košarkaša Crvene zvezde Svetislav Pešić rekao je da je očekivao da će njegova ekipa na večerašnjoj utakmici sa poljskim Turovom imati mnogo više problema.

"Iskreno, nisam očekivao ovako ubedljivu pobedu, iako su Poljaci imali mnogo problema, među kojima i povredu najboljeg igrača (Donalda) Koplanda. Čekaju nas, ipak, nove utakmice, pa nemamo previše vremena da se hvalimo", rekao je Pešić novinarima.

Zvezdin trener je ocenio da je njegova ekipa do pobede od 97:69 u Grupi F stigla pre svega zahvaljujući odličnoj odbrani i "perfektnoj" igri na centarskim pozicijama.

(old_image)"Svi naši centri, (Lorens) Roberts, (Vladimir) Štimac, (Elmedin) Kikanović i (Tadija) Dragićević, igrali su odlično. Mislim da oni ne mogu bolje od ovoga. Teško će se ovakva igra ponoviti", kazao je Pešić.

"Mirko Kovač i Boris Bakić bili su odlični u odbrani. Oni rastu, kao i Štimac, koji je vredan momak, koji napreduje i publika to prepoznaje. Publiku zaista moramo da poštujemo kada u dva ili tri dana na naše mečeve dođe njih 12.000", dodao je Pešić.

Trener Zvezde je, međutim, naveo da će duel sa poljskim timom u gostima, koji će se igrati sledeće nedelje, biti drugačiji.

"Turov će verovatno igrati kao večeras u trećoj četvrtini, kada je odbranu igrao na granici faula, ukrao nam mnogo lopti. Po tome su oni i karakteristični", rekao je Pešić čiji tim samo u trećoj četvrtini nije nadigrao Turov (17:17).

Trener Turova Sašo Filipovski istakao je da njegova ekipa jednostavno nema kvaliteta da igra na nivou na kakvom je večeras bila Crvena zvezda.

"Mi nismo spremni da igramo na ovakvom nivou, posebno u ovakvoj atmosferi. Nemamo dovljno iskustva za to, a Zvezda je pružila odličnu predstavu. Centri posebno, oni su nam dali 60 poena, mada mi odbranu praktično i nismo igrali", kazao je Filipovski.

Makedonski trener je oprezno govorio i o revanšu za sedam dana.

"U 16 dana igramo šest utakmica. Dva dana pre duela sa Zvezdom pred domaćem publikom putovaćemo ukupno 24 sata zbog gostovanja. Pokušaćemo da popravimo utisak sa ove blamaže, ali prvo treba da sakupimo pet igrača, jer imamo velike probleme sa povredama", naveo je Filipovski.

Rezultati 3. kola Evrokupa:

A: Riga - Marusi 84:70, Roan - Zadar 66:84 
B: Uniks - Dinamo Moskva 80:71, Lukoil - Barons 75:88 
C: Beneton - Avr 91:67, Bešiktaš - Himki 69:71
D: Aris - Turk Telekom 79:75, Panelinios - Bnei Hašaron 85:70
E: Gran Kanarija - Asvel 78:80 (produžetak), Azovmaš - Lijetuvos 76:66
F: Crvena zvezda - Turov 97:69, Šarlroa - Bamberg 64:62
G: FMP - Fortitudo 59:70, pamesa - Artland 84:67
H: Budućnost - Hemofarm 70:59, Nimburk - Bilbao 79:92

Pogledajte još