Izbori u Francuskoj: Vode Olandovi socijalisti

Ovo su rezultati ankete urađene na izlasku sa birališta, javila je francuska agencija dodajući da je odziv bio oko 60 odsto.

Na osnovu tih anketa, Socijalistička partija bi mogla da pobedi sa oko 40 odsto glasova, i osvoji između između 283 i 329 mesta mesta u parlamentu, saopštio je institut za glasanje CSA, dok bi Partija zelenih mogla da dobije između 12 i 18 mesta.

CSA navodi da je konzervativna Unija za narodni pokret (UMP) bivšeg predsednika Nikole Sarkozija dobila 35 odsto glasova, ili izmedu 210 i 263 mesta.

Porast glasova, prema toj anketi, beleži atiimigracioni Nacionalni front Marin le Pen, koja je osvojila 14 odsto glasova.

Posle glasanja u prvom krugu, Francuzi će na birališta izaći ponovo nedelju dana kasnije, 17. juna, istog dana kada će se i u Grčkoj održati ključni parlamentarni izbori, što će se, sve zajedno, odraziti i na budućnost Evrope, preneo je AP.

Kako se zaključuje iz anketa uoči današnjih izbora, Olandovi socijalisti i njihovi saveznici imaju velike šanse da pobede u prvom krugu glasanja, ali nije sigurno da li će oni uspeti da osvoje solidnu većinu, koja je Olandu potrebna da bi ispunio obećanja koja je dao nezadovoljnim glasačima tokom predsedničke kampanje.

Na predsedničkim izborima održanim prošlog meseca, Oland je odneo pobedu nad Nikolom Sarkozijem, čije su mere smanjenja troškova razgnevile mnoge francuske birače, podseća AP, istićući da Sarkozijeva konzervativna Unija za narodni pokret (UMP), međutim, i dalje uživa većinu u parlamentu.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još