Evropska Zvezda lako protiv Turova

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su trijumfovali u 3. kolu Evrokupa, savladavši poljski Turov sa 97:69 (32:25, 24:10, 17:17, 24:17). Svoju superiornost tim Svetislava Pešića pokazao je odmah na početku, a sredinom druge četvrtine dostignuta je i prednost od čak 20 poena. 

Podršku za novi trijumf na evro sceni Zvezdi je pružalo oko 6000 navijača. Trener Svetislav Pešić je istakao kako je za poslednja tri dana u "Pionir" došlo preko 12 000 ljudi da podrži njegov tim, što oni respektuju I zbog čega igraju angažovano do poslednje sekunde.

Zahvaljujući trojkama koje su šutirali u prvoj i do polovine druge četvrtine, poljski tim je držao priključak, ali nisu uspevali da preuzmu vođstvo. Pred kraj druge deonice Zvezda se odlepljuje i stiže do razlike od 21 poen (56:35).

Trener Filipovski je na poluvremenu održao lekciju svom timu, zbog čega su igrači tokom treće četvrtine pružili malo jači otpor, pa su rezultatski snage tokom ovih 10 minuta bile podeljene (17:17). U nastavku Zvezda ponovo pokazuje da je spremnija I kvalitetnija I poslednju deonicu realizuje u svoju korist.

Najefikasniji u crveno-belom taboru bili su Roberts I Kikanović sa po 17, odnosno Dragićević sa 16 poena. Ovu trojku, zajedno sa Vladimirom Štimcem, koji je postigao 10 poena, Pešić je nazvao “insajd” igračima:

Odigrali su maestralno I sve konce su držali u svojim rukama, međutim, to nije njihov maksimum. Nemoguće je očekivati njihovu igru na ovom nivou u svakom meču. U odbrani su odlično igrali Bakić I Kovač, koji su održali visok ritam sve vreme. Ovo je tim koji još nema pravo iskustvo, pa je zato bitno da nastave da igraju dobro. Imali smo želju da utakmicu dobijemo što pre”.

U narednoj utakmici Zvezda gostuje u Poljskoj, gde trener crveno-belih očekuje mnogo jači otpor:

Nisam ni večeras očekivao ovako ubedljivu pobedu, a pokazali su da kada igraju jaku I čvrstu odbranu, na ivici faula, mogu da pruže kvalitetnu partiju. Oni sada nemaju izbora I moraju da nas pobede ukoliko žele drugo mesto. U ovoj grupi je do kraja sve moguće, a mi u Poljsku putujemo po pozitivan rezultat, a šta je to pozitivno videćemo tamo”.

Trener Turova, Sašo Filipovski, pohvalio je ambijent u Pioniru rekavši da njegov tim još nije spreman da igra u takvoj atmosferi:

Nosilac naše igre je bio jedini iskusni igrač, Damir Miljković, a svi ostali su bili novajlije. Imali smo probleme sa centrima, zbog čega smo i primili 60 poena u prvom poluvremenu. Mnogo igrača nam je povređeno, a najviše nedostaju oba plejmejkera I prvi centar. Tokom 16 dana igramo osam mečeva, a u autobusu provodimo I po 12 sati. Pred ovaj meč imali smo samo jedan trening, tako da su posledice sasvim logične”.

Za meč koji sledi u Poljskoj Filipovski dodaje:

Pokušaćemo da ispravimo ovu blamažu. To će se desiti samo ako budemo imali pet zdravih igrača. Zvezda I Šarlroa imaju najveće šanse u ovoj grupi, a moja ekipa je sastavljena sa malo novca za kratko vreme. Mi imamo šest Amerikanaca, a Zvezda dva, ali veoma dobra. Posebno me raduje što su pokazali da se sa mladim igračima na ovim prostorima I dalje radi jako dobro”.

Turov je na početku takmičenja pobedio Bamberg, a u drugom koju je poražen od Šarlroa. Trenutno su treći na tabeli, ispred Broz Basketa (Bamberga), koji je iz tri kola bez pobede. Zvezda je sada na drugom mestu, a tim Šalrlroa je jedini neporaženi tim u grupi F.

Nakon 4. kola, koje je na programu 16. decembra, sledi mini pauza, a utakmice 5. kola, kada će Zvezda ugostiti Šarlroa na programu je 6. januara. Poslednje kolo (Bamberg-Zvezda) igraće se 13. januara.

Katarina Stojković
10.12.2008.

Pogledajte još