Bez sankcija SAD zemlje koje su smanjile uvoz nafte iz Irana

VAŠINGTON, 12. juna 2012. (Beta-AP) - Administracija američkog predsednika Baraka Obame oslobodila je Indiju i još šest zemalja od ekonomskih sankcija SAD, pošto su znatno smanjile uvoz iranske nafte.

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla je u ponedeljak da su sankcija oslobodjeni i Malezija, Južna Afrika, Južna Koreja, Šri Lanka, Tajvan i Turska, što znači da banke i druge finansijske institucije u tim zemljama neće, prema američkom zakonu, biti pogodjene ekonomskim restrikcijama u narednom periodu od 180 dana.

Ove zemlje su se pridružile skupini od 11 zemalja (Belgija, Britanija, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Holandija, Poljska, Španija i Japan) za koje je Klintonova u martu rekla da su učinile dovoljno da se "odviknu" od iranske nafte.

Od velikih uvoznika iranske nafte sada je samo Kina ostala bez izuzeća od sankcija, a Peking ima rok do 27. juna da smanji uvoz iranske nafte ili će se suočiti sa sankcijama.

Hilari Klinton je u saopštenju ocenila da su ova izuzeća dokaz da su sankcije, čiji cilj je da se izvrši pritisak na Iran u vezi sa njegovim nuklearnim programom, delotvorne.

"Smanjenjem iranske prodaje nafte, šaljemo odlučnu poruku iranskim liderima: sve dok ne preduzmu konkretne akcije da zadovolje zabrinutost medjunarodne zajednice, nastaviće da se suočavaju sa povećanjem izolacije i pritiska", navela je Klintonova.

Na meti sankcija SAD su strane finansijske institucije koje posluju sa centralnom iranskom bankom, time što im je onemogućeno da otvore ili održe poslove u SAD.

Pogledajte još