U prva tri dana EP 72 privedena

U prva tri dana EP čiji su domaćini od 8. juna do 1. jula Poljska i Ukrajina priveden je 41 Poljak, 10 Rusa, 7 Hrvata, isto toliko Iraca, 4 Ukrajinca, jedan Britanac, kao i dva navijača koji su bili tako pijani da policija nije mogla još da utvrdi ko su.

"To i nije tako veliki broj s obzirom na 905.000 navijača na EURO 2012. Najozbiljniji incident u poslednja 24 časa bila je međusobna tuča hrvatskih navijača na trgu u Poznanju. Hrvatski minister unutrašnjih poslova upozorio me je da najveći rizik predstavlja neprijateljstvo navijača iz Splita i Zagreba koje se manifestuje i u inostranstvu", rekao je Ćihocki.

Ministar je dodao da je zahvaljujući tim informacijama od hrvatskih kolega policija intervenisala vrlo brzo i razdvojila sukobljene grupe hrvatskih navijača.

Za poljsku policiju najveći izazov za koji se posebno priprema, predstavlja sutrašnji organizovani marš gotovo 20.000 navijača ruske reprezentacije do Narodnog stadiona u Varšavi gde će ruski fudbaleri odigrati utakmicu sa reprezentacijom Poljske.

Ruski navijači su zatražili od gradskih vlasti i policije da im pomogne da do stadiona dođu kao organizovana grupa, ali pohod Varšavom 12. juna na ruski praznik, Dan Rusije, za mnoge Poljake predstavlja kontroverznu političku manifestaciju, posebno jer su se pojavile glasine da će ruski navijači nositi majice i zastave sa komunističkim i simbolima Sovjetskog Saveza.

U Poljskoj je krivično delo propagiranje komunističke ideologije, kao i nacizma, međutim samo nošenje i ukrašavanje odeće tim simbolima nije kažnjivo.

"Rusi su kazali da neće biti političkih manifestacija tokom tog pohoda. Ako se pojave političke parole, onda su nas prevarili. Ukoliko ih bude, policija će preduzeti adekvatne mere", kazala je gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc.

Ministar Ćihocki rekao je da je policija spremna da preduzme sve tražene dodatne mere bezbednosti, ukoliko UEFA ili policija ocene da je sutrašnja utakmica Rusija - Poljska meč visokog rizika.

Beta

Pogledajte još