Fusion Stage

Non-stop koncerti i gitare postali su obeležje stejdža na kojem bendovi sviraju do šest ujutru i sa publikom dočekuju svitanje. Ovo je bina gde su nastupala sva najeminentnija imena rock, pop i alternativne domaće i regionalne scene, a takođe i mnogi dobro poznati inostrani sastavi.

(old_image)

U četvrtak veče na Fusion bini nastupiće Edo Maajka, bosanski muzičar i heroj „malog čoveka“ koji je osvojio srca publike u celoj EX-YU, ali i šire, svojim tekstovima o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu, ljudima uopšte, hip hopu i grafitima. Poljski elektro pop trio, Kamp! , čiji zvuk se opisuje kao melodicni sint pop pod uticajem nju vejva osamdesetih, krautroka sedamdesetih i francuskih haus žanrova iz devedesetih godina. Na Exitu ce predstaviti svoj debi album koji izlazi ove godine. Kultni bend Block Out svojim oporim tekstovima podsetice nas još jednom zašto su uticali na generacije mladih ljudi u Srbiji, a njima ce se isto vece na bini pridružiti i ruski indi-pop kvartet Pompeya, predvodnici nove generacije ruskih muzicara. Elektro na indi nacin predstavice nam i sastav iz Norfolka, Twisted Piglet, pulsirajuci miks klavijatura, bubnjeva i gitare, ciji mocni nastupi nikog nece ostaviti ravnodušnim. Konacno, prvog dana festivala na Fusion bini nastupa i sastav iz Srbije, Hype!

Već najavljenim Toy Dollsima u petak se pridružuju i melodicni pank rok sastav Goblini, kao i superbend SVE BARABE, koji cine dobro poznati komedijaši i kriticari svakodnevnice, Ajs Nigrutin, Timbe, Bvana i Prti Bee Gee. Sastav koji je svoje prve korake u karijeri napravio baš na Exitu, a u meduvremenu prerastao u jedan od najvecih regionalnih fenomena, Lollobrigida dolaze da još jednom dobro razdrmaju guze ljubiteljima elektro zvuka. Nikako nemojte propustiti svirku beogradskog art/alt rok benda Jarboli. Podrška je važna. Dobru gitarsku svirku predstavice nam industrial krosover bend iz Novog Sada, dreDDup, ali i rumunski alternativni rok sastav Grimus.

(old_image)

U subotu nas na Fusionu ocekuje festival zvuka u vidu nastupa najmlađeg sina Fela Kutija. Seun Kuti nastupa sa cuvenim bendom svog oca, Egypt 80 i obecavaju nam sjajnu svirku punu afro bitova, a snažnom socijalnom porukom protkanom kroz njegov poslednji album, „From Africa With Fury: Rise“. Subotu ce obeležiti i nastupi zvezda Exit etikete, kultnog novosadskog art sastava Obojeni program, cuvenih rokenrol ikona Elektricni orgazam, kao i sjajnog benda iz Bora, Goribor, cija je muzika ,,metafizika života, stanje svesti, uma i osecajnosti”. Isto vece nam dolazi i švajcarski Death By Chocolate, koji ce se publici u Srbiji predstaviti svojim sjajnim albumom “From Birthdays to Funerals”. Najfascinantniji vokal nove srpske scene, Ivana Smolovic, konacno dolazi na Fusion binu Exit festivala kao deo supertalentovanog indi amerikana sastava, IKA. Savršeno vece upotpunice i nastup splitskog IN-THE-GO, heroja primorskog alternativnog indi roka.

(old_image)

Poslednji dan festivala svakako ne treba propustiti, ako ni zbog cega, onda zbog vec najavljenih zvezda Fusion bine, Little Dragon, Citizens! i Buraka Som Sistema. Kao da to nije dovoljno, isto veče nam dolazi i desetočlani(!) novozelandski sastav Batucada Sound Machine i neće nas ostaviti ravnodušnim svojom mešavinom sambe, fanka, hip-hopa i soula. Domacu gruv podršku pružice jedan od najpopularnijih bendova na srpskoj muzickoj sceni, Zemlja gruva. U nedelju nas na Fusion bini ocekuju i nastupi miljenika svih drskih decaka iz EX-YU, splitskih repera Dječaka, kao i slovenackih Dandelion Children, ciji specifican žanr može da se definiše kao spoj panka, fanka, kantrija, bluza, regea i progresivnog roka. Samu završnicu Exit festivala začiniće legendarni Eyesburn, sastav koji dobro prodrma publiku svakog festivala na kom nastupe. Malo li je?

Pogledajte još