Smanjen kriminal u oblasti intelektualne svojine

BEOGRAD, 12. juna 2012. (Beta) - U Srbiji je prošle godine u oblasti povrede prava intelektualne svojine registrovano 161 krivično delo što je oko 20 odsto manju nego godinu pre, kada je MUP Srbije otkrio 208 krivičnih dela koji se odnose na povredu tih prava, saopštio je u utorak Zavod za intelektualnu svojinu Srbije.

"Prema podacima MUP-a, od početka ove godine do kraja maja registrovano je 55 krivičnih dela u oblasti intelektualne svojine, što navodi na zaključak da će do kraja godine, ukoliko se nastavi tim trendom, broj krivičnih dela biti manji za još 20 odsto", rekao je šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine MUP-a Srbije Mikajlo Tijanić, navodi se u saopštenju.

On je na skupu o kriminalu u oblasti intelektualne svojine istakao da je to rezultat aktivnosti državnih organa, ali i podizanja svesti gradjana o štetnosti i opasnostima usled korišćenja robe nelegalnog porekla.

Na skupu u Zavodu za intelektualnu svojinu, koji su podržali predstavnici Interpola i Evropskog zavoda za patente, rečeno je da je tržišna inspekcija Srbije od januara do maja ove godine primila 23 zahteva nosilaca prava intelektualne svojine.

Izvršeno je 813 kontrola, a sa tržišta je povučeno i zadržano 43.285 komada različitih proizvoda uključujući optičke diskove sa snimljenim sadržajem bez proizvodjačkog koda i druge proizvoda zbog sumnje da postoji povreda prava intelektualne svojine (tekstil i tekstilni proizvodi, sportska oprema, galanterija, knjige,prehrampeni proizvodi, igračke i drugi predmeti opšte upotrebe, kao i rezervni delovi za automobile).

Pogledajte još