Polovina stranaka podnele izveštaje o finansiranju

BEOGRAD, 12. juna 2012. (Beta) - Nešto više od polovine registrovanih političkih partija ispunilo je obavezu dostavljanja godišnjeg finansijskog izveštaja Agenciji za borbu protiv korupcije do sredine aprila, objavila je u utorak Transparentnost Srbija.

Prema analizi te nevladine organizacije, praktično sve parlamentarne stranke iz prethodnog parlamenta su ispunile svoju zakonsku obavezu, dok to nisu učinile uglavnom grupe gradjana i stranke manjina.

U trenutku isticanja roka za podnošenje izveštaja, u Srbiji je bilo 87 registrovanih stranaka, od kojih je izveštaje podnelo 48. Pojedine političke stranke nisu ispunile obaveze da taj izveštaj objave na stranačkom sajtu.

Od 18 većih političkih stranaka, čije je sajtove proveravala Transparentnost, tu obavezu nisu ispunile Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Srpski pokret obnove, Nova Srbija i Socijaldemokratska unija.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić rekao je da je, prema tim izveštajima, odnos izmedju prihoda i rashoda stranaka uglavnom bio uravnotežen ali da je bilo primera da su stranke prijavljivale da su u plusu (G17 plus koji je prijavio 37,9 miliona dinara), dok je SPS prijavio minus od 63 miliona dinara.

Nenadić je ukazao na to da je više od 70 odsto svih troškova stranaka došlo iz budžeta, a da se očekuje da se taj iznos zbog izmena Zakona o finansiranju političkih akvitnosti do 2013. godine značajno uveća, odnosno udvostruči.

Pogledajte još