U EU o blokadi zbog Grčke

BRISEL, 12. juna 2012. (Beta) - Evropska komisija je danas u Briselu nastojala da ublaži strahovanja i tvrdnje da Evropska unija sprema mere blokade povlačenja novca iz bankomata i blokadu masovnog povlačenja kapitala preko granica, u slučaju da Grčka napusti evro, naglasivši da se u EU "ne razmatra plan o izlasku Grčke iz evrozone".

Jedan predstavnik za štampu u EK je dopustio mogućnost da se o tome raspravlja nezvanično u nekim užim krugovima EU, podvukavši da temeljni akt Unije dozvoljava da u izuzetnim situacijama bude zavedena nužna dodatna kontrola zbog potreba "očuvanja javnog reda i bezbednosti zemalja članica" Unije.

Portparol Olivije Baji je predočio da se takve mere ne mogu zavesti kad je u pitanju "ekonomska bezbednost" unutar Unije.

Ovakve bojazni i tvrdnje su se pojavile zbog nekih tamo protumačenih izjava komesara EK Karela de Guhta i posebno poruka grčke levičarske stranke Siriza, kojoj se daju izgledi da dobije najviše glasova na nedeljnim izborima, da će zahtevati poništavanje sporazuma Atine s EU i Medjunarodnim monetarnim fondom.

Na pitanje da li takve poruke moguće ključne stranke za formiranje nove vlade u Atini i saopštenja dve ključne druge stranke, PASOK-a i Nove demokratije da će se, u svakom slučaju, zahtevati od EU i MMF-a ublažavanje drastičnih mera štednje Grčkoj, odgovor zvaničnika Komisije u Briselu je glasio da treba sačekati ishod izbora na koje EU ni na koji način ne želi da utiče.

Pogledajte još