Slovačka podržava mehanizam zaštite evrozone

BRATISLAVA, 12. juna 2012. (Beta) - Slovački premijer Robert Fico obećao je u utorak u Bratislavi predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju da slovački parlament neće otežati ratifikaciju Evropskog mehanizma za stabilnost evra iako opozicija a i predsednik Ivan Gašparovič traže da se sačeka da ga prvo ratifikuje Nemačka.

"Moramo da pokažemo da smo odgovorni i da smo u stanju da obavimo svoje domaće zadatke", kazao je Fico novinarima nakon razgovora i obećao da će se ratifikacija tog stalnog mehanizma zaštite stabilnosti evrozone naći već na prvoj sledećoj sednici parlamenta koja počinje 19. juna.

Slovački premijer pozvao je lidere svih parlamentarnih stranaka na sastanak i dogovor o ratifikaciji EMS kao i o fiskalnom paktu bez obzira što vladajuće Ficove socijaldemokrate iz stranke SMER imaju komotnu većinu u parlamentu da ratifikuju oba sporazuma.

Herman van Rompej je tokom posete Bratislavi u utorak razgovarao i sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem i predsednikom parlamenta Pavolom Paškom.

Pogledajte još