Otvorena izložba razglednica srušenih novosadskih mostova

NOVI SAD, 13. juna 2012. (Beta) - Izložba razglednica srušenih novosadskih mostova "Pozdrav iz Novog Sada gde Dunav teče iznad mostova", otvorena je u utorak uveče u Muzeju grada Novog Sada.

Izložba će, kako je najavljeno, postati stalna postavka u ovom muzeju na Petrovaradinskoj tvrdjavi.

Reč je o poklonu udruženja gradjana "Vojvodjanka - Regionalna inicijativa", a izložbom se obeležava 13 godina od NATO bombardovanja i rušenja sva tri novosadska mosta preko Dunava.

Na izložbi su predstavljene razglednice tri novosadska mosta - Varadinskog, Žeželjevog i Mosta slobode, kako su izgledali pre i posle rušenja.

"Slike rušenja novosadskih mostova ne mogu se zaboraviti. Izložba je posvećena gradjanima Novog Sada koji su sve ovo preživeli, ali i onima koji nisu bili sa nama", kazala je Marija Gajicki iz "Vojvodjanke".

Tokom 78 dana koliko je trajalo NATO bombardovanje Srbije u proleće 1999. godine, pored tri mosta, do temelja je srušena zgrada Televizije Novi Sad, deo Rafinerije nafte, oštećena je Banovina, odnosno zgrada Vlade Vojvodine, kao i više vojnih i policijskih objekata.

Novi Sad je u bombardovanju 1999. pretrpeo najveću materijalnu štetu na prostoru tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Nakon rušenja Varadinskog mosta, 1. aprila 1999. godine, vojvodjanski gradjanski list "Nezavisni" i Ekumenska humanitarna organizacija pokrenuli su akciju kojom su hteli u trenutku velike medijske blokade da informišu javnost o posledicama bombardovanja na način koji je bio potpuno drugačiji od tada dominantnog izveštavanja u medijima.

Štampane su razglednice sa fotografijama novosadskih mostova porušenih tokom NATO bombardovanja, koje je snimio fotograf Martin Candir.

U periodu od 12. aprila do 27. juna 1999. godine štampano je pet serija razglednica, koje su poslate na više od 80.000 adresa u zemlji i inostranstvu.

Autori projekta "Pozdrav iz Novog Sada gde Dunav teče iznad mostova" jesu Marija Gajicki i Karolj Bereš, a realizaciju izložbe omogućila je Gradska uprava za kulturu.

Pogledajte još