Obama popularan u Evropi, ali ne u Kini i Rusiji

0

Barak Obama, koji se ponovo kandidovao za predsednika SAD, uživa veliku popularnost u Evropi i Japanu, ali ne i u nekim muslimanskim zemljama, pa ni u Rusiji i Kini, pokazuje anketa koju je sproveo istraživački centar Pju (Pew).

Na pitanje “Da li Obama zaslužuje da bude ponovo izabran?” 92 odsto anketiranih u Francuskoj odgovorilo je potvrdno, 89 odsto u Nemačkoj, 73 odsto u Velikoj Britaniji i 66 odsto u Japanu, pokazuju rezultati ankete sprovedene u 21 zemlji.

Fantastični rezultati za američkog predsednika koji u svojoj zemlji uživa popularnost tek 47 odsto sunarodnika, dok bi za njegovog protivnika republikanca Mita Romnija glasalo 43 odsto birača.

Situacija je, medjutim, drugačija kada je u pitanju javno mnjenje u nekim muslimanskim zemljama: 62 odsto Libanaca smatra da Obama nije zaslužio da bude ponovo izabran za predsednika, dok isto mišljenje deli 73 odsto Jordanaca i čak 76 odsto Egipćana.

Ništa bolje mišljenje o Obami nemaju ni Kinezi – njih 39 odsto smatra da on ne zaslužuje da bude ponovo izabran, dok u Rusiji 27 odsto anketiranih ocenjuje da Obama ne treba da provede još četiri godine u Beloj kući, dok njih 25 osto misli suprotno.

Istraživanje je uradjeno na uzorku od 26.000 ispitanika u 21 zemlji u periodu od 17. marta do 20. aprila.

VAŠINGTON, 13. jun 2012. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.