NATO redukovala bombardovanje u Avganistanu

KABUL, 13. juna 2012. (Beta-AP) - Predsednik Avganistana Hamid Karzai saopštio je u sredu da NATO avijacija više ne sme da bombarduje kuće u toj zemlji "čak ni ako je napadnuta".

Ovakva izjava ukazuje da konflikt Alijanse sa vlastima u Kabulu zbog vazdušnih udara NATO koji ostavljaju za sobom mrtve i ranjene civile ostaje nerazešen.

U jednom takvom napadu, koji se dogodio prošle sedmice u provinciji Logar, poginulo je 18 ljudi, medju kojima je bilo dece i tinejdžera. NATO je zbog toga pooštrio uslove za napade na kuće, ali i dalje namerava da ih koristi kako bi zaštitio svoje kopnene trupe.

Karzai i predstavnici Alijanse su se sastali prošle sedmice zbog vazdušnih napada u kojima stradaju civili, ali svaka strana ima svoje tumačenje onog što je tom prilikom dogovoreno.

"Sa NATO je jasno postignut sporazum da nikakva bombardovanja civilnih kuća nisu dozvoljena. Čak i kad su napadnute, snage Alijanse ne mogu da koriste avione da bombarduju kuće Avganistanaca", rekao je Karzai na konferenciji za novinare, ponovivši rečenicu "čak i kad su napadnute", kako bi podvukao poentu.

Glavnokomandujući snaga NATO i SAD u Avganistanu, američki general Džon Alen je posle tragedije u provinciji Logar otišao na lice mesta da se izvini, a Alijansa je saopštila da će vazdušni udari drastično biti redukovani.

Pogledajte još