A da se sa životinjama iz cirkusa preselimo u Paragvaj?

Južnoamerička država Paragvaj zvanično je zabranila korišćenje divljih životinja u cirkusima, dokazavši tako progresivnost poput gradova koju su prethodno zabranili cirkuse sa životinjama. Među njima su velike zemlje i gradovi poput Venecije, Beča, Barselone, Grčke, Velike Britanije, Danske, Švedske, Finske, SAD-a, Izraela, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske (u kojoj je preko 30 gradova zabranilo cirkuse sa životinjama) i... pa, očigledno ne i Beograda i Srbije.

Interesantno: 2009. godine Bolivija je postala prva zemlja u svetu koja je zabranila i divlje i "domaće" životinje u cirkusima.

Državni sekretar Paragvaja je odlučno izjavio u ime cele Vlade da se divlje životinje moraju zaštititi, kao i da se ne smeju više iskorišćavati za zabavu, čak i ako su pripitomljene.

Svaka čast Paragvaju i svim ostalim modernim zemljama! S druge strane, velika je sramota za Srbiju koja već godinama ne radi ništa po pitanju nehumanih uslova i napornih treninga kome su izložene životinje u cirkusima poput onog koji je trenutno na Zemunskom keju, kod Hotela "Jugoslavija".

Udruženje "Sloboda za životinje" je i ove godine iznelo jasan zahtev da se po pre godinu dana usvojenom Zakonu o dobrobiti životinja zabrane tačke sa životinjama, da se cirkusima koji u Srbiju ulaze iz inostranstva zabrani ulazak ako poseduju životinje i da se zakonski reguliše šta će biti sa cirkuskim divljim životinjama kada više ne budu u njima.

Kako prenosi "Tanjug", rukovodilac grupe za dobrobit životinja u Ministarstvu poljoprivrede Maja Andrijašević rekla je da Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje i izlaganje divljih životinja na takmičenjima i priredbama, osim u naučne svrhe i na izložbama.

- Za ostale vrste životinja, kada je u pitanju javno prikazivanje, neophodna je dozvola koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - izjavila je Andrijašević "Tanjugu" i dodala da se dozvola dobija samo ako nisu ugroženi život, zdravlje i dobrobit životinja.

Andrijašević je naglasila da je zabranjeno korišćenje divljih životinja u cirkusima, za šta su propisane i visoke kazne, i da se samim tim ne sprovodi ni prevoz životinja za potrebe cirkusa.

Prema njenim rečima, uslovi za dobijanje dozvole su i da se životinje ne prisiljavaju na ponašanje nesvojstveno vrsti i ne izvrgavanje ruglu njihovih fizičkih i psihičkih osobina.

(old_image)

Da li ste znali? Širom sveta se 18. juna proslavlja kao Svetski dan žonglera. Žongleri i akrobate su svesno izabrali svoju profesije, životinje to ne umeju!

Skupština Srbije usvojila je 30. maja prošle godine Zakon o dobrobiti životinja kojim je strogo zabranjeno izlaganje divljih životinja, pa je stoga i u cirkusima zabranjeno njihovo prikazivanje i učestvovanje u tačkama, navodi "Tanjug".

Međutim, 2012. je, cirkus je opet na Keju, a izgleda kao da su ovde svi digli ruke od budućnosti. Daleko je Paragvaj!

Pogledajte još