Sorento - carstvo agruma i maslinjaka

Sorento je živopisno primorsko mesto koje se nalazi na obroncima belih stena, a vekovima privlači pažnju turista prelepim zalascima sunca i voćnjacima limuna i pomorandži. Oduševljava turiste prirodom, kristalno čistim morem i opojnim mirisima agruma i maslinjaka. Ovo je mali grad na jugu Italije, sa oko 17000 stanovnika. Popularan je kao turistička destinacija.

Grad ima predivan pogled na Napulj, koji je udaljen 30 km, na Vezuv i na planinu Lataro, a ni ostrvo Kapri nije daleko. Obala Sorenta je jedna od najpopularnijih u celoj regiji.

U doba rimske dominacije, grad je bio kompletno okružen zidovima i imao je pet kapija – dve ka moru i jednu ka gradu. Zidine su branile grad i tokom srednjeg veka, a i danas se mogu videti ostaci.

Mala ribarska luka Marina Grande naročito je lepa u period van sezone kada se može uživati u svim njenim lepotama i kada nije gužva, Uz samu obalu smešteno je nekoliko hotela, a u jednom od restorana i danas stoji slika Sofije Loren koja je u ovoj luci snimala jedan svoj film.

Sorento i obala Amalfija poznati su po limunu. Zato ne čudi što je ovaj grad poznat po proizvodnji limoncello-a, alkoholnog pića napravljenog od limuna, alkohola, vode i šećera. Motiv limuna dominira i na keramici, a proizvodi se i čokolada sa ovim ukusom.

Šta morate videti kada ste u Sorentu?

- Baziliku svetog Antonina, izgrađenu oko 1000. godine obnovljenu u periodu između 18. i 19. veka.

- Katedralu u Sorentu

- Manastir San Frančeska, izgrađen u 16. veku, u baroknom stilu

- Koreale muzej u kome je bogata kolekcija nameštaja, istočnjačkog porcelana i retkih slika. Ovde se može videti i interesantna kolekcija satova iz Evrope, kao i bogata kolekcija porcelana iz 18. veka iz Kine, Evrope i Napulja.

- Muzej-radionica duboreza, smeštena je u starom gradu, u zgradi iz 11. veka.

Do Rima ima 257 km, a do Napulja 48 km.

Sorento je idealna baza za obilazak okoline pa je zbog toga i manje preporučljiv za odmor turista koji vole mir i tišinu.

Pogledajte ponudu za odmor u Sorentu.

Izvor: MojOdmor.rs

Pogledajte još