ŠOKANTNO: Naterali Kineskinju da abortira u 7. mesecu trudnoće

PEKING, 15. jun 2012. (Beta-AP) - A slučaj je izazvao veliko ogorčenje javnosti nakon što su na internetu objavljene slike majke i mrtvog fetusa.

Slučaj je ponovo pokrenuo oštre kritike na račun zakona o kontroli rađanja koji iako ima za cilj da smanji nekontrolisani priraštaj stanovništva, vrlo često je izgovor za najgrublja kršenja ljudskih prava i nasilne abortuse i sterilizaciju žena.

Zakonom iz 1970. porodicama u gradovima dozvoljeno je da imaju samo jedno dete, a ako žele još jedno moraju da plate takozvanu kaznu.

Lokalni zvaničnici su prvo prebili 27-godišnju Feng Jianmej, a zatim je silom naterali na abortus u trenutku kada je bila u sedmom mesecu trudnoće, zato što njena porodica nije imala para da plati kaznu od oko 6.000 dolara koliko je potrebno za rađanje drugog deteta, piše u petak kineska štampa.

Šokantne fotografije nje i njenog sedmomesečnog umrlog deteta na bolničkom krevetu postavio je njen brat na jednu društvenu mrežu i one su za kratko vreme obišle svet izazivajući ogorčenost i osudu javnosti.

Gradske vlasti Ankanga, grada na severozapadu zemlje u provinciji Šansi gde živi Feng, saopštile su da je zamenik gradonačelnika posetio Feng i njenog muža u bolnici i uputio im izvinjenje. Taj zvaničnik im je rekao da će gradski službenici koji su naterali Feng da abortira biti suspendovani i da će biti pokrenuta istraga, navodi agencija Sinhua.

Pogledajte još