Regionalni samit u Beogradu završen bez deklaracije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da ostaje otvorena za razgovore o kompromisnim rešenjima. Samit je međutim, završen bez potpisivanja zajedničke deklaracije jer je predstavnik Albanije imao primedbe na deo koji se odmosi na Kosovo.

Lideri regiona okupili su se u Beogradu na samitu šefova država i vlada Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (PSJIE).

Odnosi sa susedima

Predsednik je posebno naglasio da će Srbija ostati posvećena unapređenju odnosa sa susedima i zemljama u okruženju i poručio da će se lično založiti da regionalna saradnja i dalje bude jedan od ključnih prioriteta spoljne politike zemlje, prenose elektronski mediji.

"Srbija ostaje da korača putem evropskih integracija, unapređujući, reformišući i menjajući sisteme koji koče njen razvoj i prosperitet", naveo je predsednik Nikolić.


Pitanja Kosmeta je osetljivo

Prema njegovim rečima, pitanje Kosova i Metohije je veoma osetljivo za Srbiju, ali je zemlja nastojala da na pragmatičan i fleksibilan način obezbedi bolji život običnih ljudi koji žive u pokrajini.

"Do sada su mir i stabilnost sačuvani, pre svega, zahvaljujući konstruktivnom stavu Srbije. Principijelna pozicija Srbije o budućnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjena. Mi nikada nećemo eksplicitno ili implicitno priznati njenu jednostrano proglašenu nezavisnost. To predstavlja ustavni imperativ kao i našu moralnu, istorijsku i, iznad svega, demokratsku dužnost", istakao je Nikolić.

Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Seljim Beljortaja izjavio je, nakon što je učesnicima ponuđen nacrt deklaracije, da i pored dobre volje sa kojim je doputovao na samit, ne može da podrži taj tekst jer je, kako je rekao, nedovoljno konstruktivan.


Deklaracija nije potpisana

- Ovu deklarciju ne možemo da prihvatimo jer je neophodno da se u njoj reflektuje pominjanje značaja postignutih dogovora (Beograda i Prištine) i puno sprovođenje tih dogovora – rekao je zamenik šefa albanske diplomatije Seljim Beljortaja.

Nakon te izjave je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je u tom trenutku predsedavao skupom, konstatovao da deklaracija nije usvojena zbog protivljenja jedne države.

Beljortaja je prethodno u svom govoru ponovio stav Tirane da bi Kosovu  trebalo omogućiti da postane “ravnopravna” članica Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, kao i drugih regionalnih inicijativa.

Na samitu učestvuju delegacije 12 država:
Tu su predsednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Bugarske Rosen Plevnelijev i Moldavije Nikolae Timofti, član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović. Na skupu učestvuju i zamenik turskog premijera Ali Babačan, šef diplomatije Rumunije Andrei Marga, zamenik šefa diplomatije Albanije Seljim Beljotraja, pomoćnik ministra spoljnih poslova Hrvatske Nebojša Koharović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Boža Cerar i drugi.

Samitu prisustvuju i ambasador Danske, zemlje koja predsedava EU, Mete Kjuel Nilsen, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Hido Bišćević i generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijer.

Pogledajte još