Partizan osvojio 11. uzastopnu titulu

Najefikasniji igrač u pobedničkom timu bio je Milan Mačvan sa 19 poena, dok je Vladimi Lučić dodao 14.

U Zvezdi su se istakli Omar Tomas sa 23 i Petar Popović sa 22 poena.

Meč u Železniku odigran je u veoma teškim uslovima, pred punim tribinama Zvezdinih navijača koji su nekoliko puta izazvali prekid.

Partizan je sa 11. uzastopnom titulom postavio novi državni rekord, bolji od Zvezdinih 10 tokom pedesetih i šezdesetih godina.

Partizan se nešto bolje snašao tokom prve četvrtine, u kojoj je košarka bila u drugom planu. Četvrtina je trajala dugačkih 35 minuta, a tri puta je prekidana na oko pet minuta zbog brisanja parketa, ali i zato što su navijači gađali i pljuvali "klupu" Partizana.

Osim toga, domaći navijači su ubacivali sitne predmete u teren, kao i majicu i plastičnu flašu sa vodom. Pristalice Zvezde su u dva navrata ljuljale konstrukciju koša dok su Partizanovi igrači šutirali slobodna bacanja. Tim-menadžer crveno-belih Nebojša Ilić u dva navrata je dolazio da moli navijače pored Partizanove klupe da prestanu da pljuju i gađaju.

Sve to se dešavalo u prepunoj hali u Železniku, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a dodatnu gužvu stvarali su brojni pripadnici obezbeđenja i policije.

U takvoj atmosferi Partizan se bolje snašao i uglavnom je vodio, najviše zahvaljujući Milanu Mačvanu, kome su pomagali Nemanja Bešović i Marko Čakarević. Crno-beli su uglavnom imali poen-dva prednosti, ali su u finišu poenima Lučića stekli nešto osetniju prednost od 28:21.

Bešović je pred kraj deonice morao da izađe iz igre zato što je u jednom duelu dobio udarac u nos, tako da je morala da mu se zaustavi krv, a ostatak meča je odigrao sa zavojem na nosu.

Zvezdu je predvodio Tomas, a u drugoj četvrtini mu se priključio i Petar Popović, koji je u finišu sam zadržavao "priklljučak" i doprineo kratkom vođstvu Zvezde od 32:30 i 36:34 nešto kasnije. Partizan je, međutim, dobrom odbranom i trojkama Davisa Bertansa završio prvo poluvreme sa prednošću 48:40.

Zvezda je silovito počela drugo poluvreme, ali se Partizan ovog puta, za razliku od prethodna dva meča, snašao. Crveno-beli su treću četvrtinu počeli serijom 14:0, i od zaostatka 42:48, došli do prednosti od 56:48. Nalet domaćeg tima predvodili su Tomas, kao i Sava Lešić i Bojan Popović trojkama.

Crno-beli nisu postigli koš iz igre više od pet minuta, sve dok Partizan nije odgovorio serijom od 15:0. Tome je pomoglo i to što je Zvezda već na pola četvrtine izašla iz bonusa i omogućila crno-belima da iz penala izjednače, a potom i trojkama Lučića i Mačvana i poenima Pere Božića i Dušana Kecmana povedu sa 63:58.

Partizan je poslednju deonicu počeo sa prednošću od 65:60, ali je Zvezda posle dva i po minuta izjednačila na 67:67. Uslovi za igru u hali su tada postajali sve teži, najviše zbog klizavog parketa zbog velike vrućine u hali.

Partizan je poveo sa 71:67, ali je Zvezda prišla trojkom Branka Lazića, a onda i povela 72:71 košem Petra Popovića sa poludistance, zatim i povećala na 74:71 košem Tomasa koji je osvojio loptu kada se Džejms okliznuo prilikom prevođenja lopte.

Erupcija zadovoljstva u hali kratko je trajala, pošto je Partizan za manje od minuta napravio seriju od 7:0 košem Džejmsa, trojkom Kecmana i još jednim košem Džejmsa u kontri jedan na jedan posle ukradene lopte, sve to nepuna tri minuta pre kraja.

Zvezda je izjednačila košem Tomasa iz igre i Bojana Popovića sa penala na 78:78 za usijana poslednja dva minuta. Igralo se koš za koš, a Partizan je u poslednjih 56 sekundi ušao sa prednošću 82:80, a dodatnu tenziju unelo je to što su kordoni žandarmerije stali ispred tribina pre poslednjeg napada crveno-belih.

Ništa od toga, međutim, nije uticalo na Partizan, koji je mirno sačekao kraj Zvezdinog neuspešnog napada, a onda je Mačvan dao koš za 84:80, a zatim i Lučić sa penala za 86:80 10 sekundi pre kraja, čime je meč definitivno prelomljen.

Na kraju meča na teren su poleteli razni predmeti, ali su igrači i stručni štab Partizana ostali na parketu da prime pehar.

Beta

Pogledajte još