Ko je Ostoja – stručnjak za prevoz klavira?

0

Da li se iza rečenice "Klavire prevozi Ostoja" koju možemo videti na svakom koraku – po banderama, sedištima gradskog prevoza, oglasnim tablama – krije urbana legenda ili zaista stručnjak za prevoz ovih osetljivih giganta?

Ostoja Vukašinović je jedan od retkih nosača u Beogradu koji se specijalizovao za nošenje ovog teškog instrumenta, a kroz praksu dužu od pola veka usavršio je veštinu do najsitnijih detalja.

Počeo sam da radim 1959. kad se ovim poslom bavilo mnogo više ljudi. Konkurencija je vremenom opadala. Ne može svako ni da nosi klavir. Oni koncertni mogu da teže i do 600 kilograma, ali nije toliko presudna snaga, koliko kondicija i veština – objašnjava Ostoja pokazujuću vojničku gurtnu koju je pre 15 godina dobio od pilota, a pomoću koje nosi klavire i sa najviših spratova.

Pre nekoliko godina uspeo je da u samo jednom danu za firmu koja prodaje muzičke instrumente ponese rekordnih 60 klavira. Utovario ih je ujutru u Subotici, pa su onda šleperom doterani u Beograd, gde ih je uveče lično istovario.

Tehnika deluje jednostavno: gurtna se stavi oko vrata, pa ispod klavira, a onda oko vrata kolege, pa se klavir dodatno pridržava rukama.

Sa mnom su pokušali da nose mnogi jaki ljudi, čak i sportisti – rvači, bokseri, pa i dizači tegova, ali klavir nisu uspeli da ponesu – priča Ostoja.

Ostoji posla ne manjka, zahvaljujući oglasima koje llepi po gradu, ali i preporukama mušterija. Među klijentima je imao brojne glumce, pevače, političare. Po porudžbine je išao u Jagodinu, Čačak, Suboticu, jedan klavir je prevezao iz Beograda čak do Cetinja.

To je moj posao i moj život, radiću dok god imam snage. Nije da se obogatiš, ali se isplati. Fiksnu cenu nemam, plaća kako ko može – priča Ostoja.

Izvor: Dragana Pandurević za “Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.