Danas gej parada u Zagrebu

Ovogodišnja tema je familija kod lezbejki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba koje odbijaju da budu nevidljive i neravnopravne i pasivno slušaju poruke da njihove familije ne postoje.

Povorka u kojoj se osim hrvatskih, očekuju i aktivisti iz drugih država regiona počeće s okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, nakon čega će proći centrom grada i završiti javnim skupom i koncertom u parku Zrinjevac.

Organizatori naglašavaju da i ovom povorkom žele upozoriti na pravo polnih manjina da svoje živote urede onako kako to oni žele.

Građane pozivaju da, "nevezano uz seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje ili bilo koju drugu osnovu, dolaskom na Povorku ponosa iskažu svoju podršku i solidarnost s LGBT pokretom u Hrvatskoj u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba.

Povorka će biti pod policijskim obezbeđenjem iako je poslednjih nekoliko godina zabeležen mali broj incidenata, a lane se protivnici povorke, održane u vreme kad je Hrvatske čekala odluku EU o završetku pregovora i sedam dana nakon napada na učesnike povorke u Splitu, nisu ni pojavili na ulicama niti su mogli održati svoj kontramiting.

Ovogodišnjem "Zagreb Prideu" prethodio je kontroverzni spot u kome devojčica pali lutke Barbi i Kena, a onda se budi u lezbejskoj familiji, čime se na simbolični način obračunava s heteroseksualnim porodicama.

Pomenuti spot doživeo je oštre osude javnosti, pa i iz redova polnih manjina, uključujući i njihova vodeća udružanje "Kontra" i "Iskorak", a novinar Drago Pilsel, inače zagovornik povorki ponosa, žalio se ombudsmanu za ravnopravnost polova. Spot je narednog dana povučen.

Povodom sutrašnje povorke sastala se i radna grupa za praćenje zločina iz mržnje koja je poslala poziv građanima da se ponašaju u duhu tolerancije u skladu s ustavom i zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Na sastanku održanom u organizaciji vladine Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, članovi radne grupe informisani su o nivou bezbednosti za vreme i nakon Split prajda održanog 9. juna, kao i o aktivnostima u vezi sa priprema za Zagreb prajd, saopšteno je iz hrvatske vlade.

Predstavnik MUP-a saopštio je da u Splitu za vreme trajanja skupa nisu zabeležena povređivanja osoba niti oštećenja i uništenja imovine, a članovi radne grupe zaključili su da je ovogodišnji Split prajd, uz manje izuzetke, protekao u tolerantnoj atmosferi i da je bezbednost svih učesnika bila na visokom nivou.

Predstavljene su i aktivnosti nadležnih organa koje bi svim učesnicima Zagreb prajda trebalo da garantuju isti nivo bezbednosti koju su imali učesnici Split prajda.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još