Film u svemiru

Kompanija "20th Century Fox" napravila je neobičan/istorijski korak emitovanjem prvog igranog filma u svemiru

Film "Dan kada je Zemlja stala", koji je izabran da predstavi kinematografska dostignuća ljudske rase, time se upisao u anale kao prvi film sa svetskom galaktičkom premijerom. 

Specijalno osmišljena transmisija u svemir ovog SF trilera, započela je u petak, 12. decembra kako bi se poklopila sa "zemaljskom" premijerom filma. Ako postoje civilizacije u orbiti Alfa Kentauri, biće u prilici da prime i pogledaju film za otprilike 4 godine, tj. 2012. godine.

Predsednik  distribucije "Fox", Brus Snajder o ovom potezu rekao je sledeće:

- Mi u kompaniji "20th Century Fox" uvek volimo da mislimo o velikim stvarima, a šta je veće od “galaktičke” premijere igranog filma? Želimo da podelimo film "Dan kada je Zemlja stala" sa našim galaktičkim komšijama u blizini Alfa Kentauri sistema – i nadamo se njihovim reakcijama… za osam godina.

U vremenima kada je svetska premijera filma uobičajena stvar, "Fox" pomera granice pomoću "Deep Space Communications" mreže koja se nalazi u centru "Kejp Kenedi". Dok Zemljani uživaju u ovom filmu sa Kijanuom Rivsom i Dženifer Koneli u glavnim ulogama, on će biti poslat kroz svemir brzinom od 300.000 kilometara u sekundi do potencijalnog "mesta emitovanja", sistema Alfa Kentaure.

Industrijalci i istoričari filma primetiće da je za primanje povratne informacije, usled razdaljina između našeg solarnog sistema i sistema Alfa Kentaure, potrebno preko osam godina. Transmisija nije ograničena samo na sistem Alfa Kentauri već je može prihvatiti svaka napredna civilizacija koja se nalazi na putu do ili iza nje.

Pogledajte još