Zagreb Pride: Homofob godine Željko Kerum, gradonačelnik Splita

Na 11. Zagreb Prideu, povorci podrške polnim manjinama, okupilo se oko 3.000 ljudi. Povorka je prošla svim glavnim gradskim ulicama, pratilo ih je oko 400 policajaca, a incidenata nije bilo.

Kao i ranijih godina, povorka je praćena bubnjevima i zviždaljkama krenula s Trga žrtava fašizma kroz Jurišićevu ulicu, pa preko Trga bana Jelačića, Ilicu, Gundulićevu, Teslinu do parka Zrinjevac gde je održan prigodni program.

U povorci su bili i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i pisac Predrag Matvejević, kao i aktivisti iz susednih država, među kojima i iz Srbije.

Na skupu je za "Homofoba godine" proglašen gradonačelnik Splita Željko Kerum, a za "Homofrenda godine" novinar i pisac Boris Dežulović.

Ovogodišnja tema hrvatske gej parade je familija kod lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba koje odbijaju da budu nevidljive i neravnopravne i pasivno slušaju poruke da njihove familije ne postoje.

Organizatori su istakli da se i ovom povorkom želi upozoriti na pravo lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba da svoje živote urede onako kako žele. Oni su naglasili da ne prihvataju poruke u kojima se navodi da njihove porodice ne postoje.

Ovogodišnju Povorku ponosa podržao je i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prošle subote održana je i druga gej parada u Splitu koja je, za razliku od prve, prošla bez incidenata. Povorku u kojoj je u najvećem dalmatinskom gradu bilo više od 500 učesnika, obezbedjivalo je oko 900 policajaca.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još