Čajevi za dobro raspoloženje

Vreme čajeva traje cele godine – leti se čaj pravi od svežeg bilja, sada je sezona začinskih čajeva. Bečki profesor Hademar Bankhofer preporučuje anis, komorač i đumbir za lepo raspoloženje, cirkulaciju i probavu.

Apsolutni hit među čajevima je čaj od đumbira koji se lako pravi i koji će vas ugrejati iznutra. Stavite pet tankih kriški korena đumbira u šolju, zatim prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji poklopljeno 10 minuta. Zatim ostavite kriške đumbira u šolji i zasladite sa malo meda.

Za lepo raspoloženje će se pobrinuti kombinovani začinski čajevi. Pomešajte u jednakoj količini anis, komorač i kim, malo izdrobite zrna u avanu, od te mešavine sipajte jednu punu kašičicu u šolju, prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji punih 8 minuta. Zatim procedite i pijte zaslađeno sa malo meda. 

Još naše bake su znale da čaj od komorača pomaže kod problema sa probavom poput nadimanja, osećaja sitosti i čupanja stomaka. Kašičicu semena komorača preliti četvrt litrom ključale vode. Zatim ostavite da čaj odstoji 8 do 10 minuta, procedite ga i pijte ga mlakog i nezaslađenog.

(Compress)
BEČ, 15. decembra 2008.

Pogledajte još