NUNS odbio pondu UNS-a

U pismu UNS-a upućenom NUNS-u, koje je potpisala predsednica Ljiljana Smajlović, navodi se da "bi udruženi bili uspešniji u zaštiti prava naših članova i svih novinara u Srbiji", uz ponudu da NUNS dobije "veći deo zgrade (u Resavskoj 28) od onog koji sada besplatno koristi".

U Domu novinara NUNS koristi jedan, a UNS pet spratova.

UNS odluku Apelacionog suda, donetu posle višegodišnjeg spora, o podeli Doma novinara u Resavskoj 28 u Beogradu i druge imovine novinara po principu "pola - pola" naziva političkom, a ponuda je, kako je navedeno, "znak dobre volje".

"Nezavisnom novinarstvu može samo da škodi pozivanje državne vlasti da interveniše u našim sporovima", takođe se navodi u pismu UNS-a.

Navodi se i to kako je "bolje ne uzdati se u politički inspirisane presude 'reformisanog pravosuđa', koje će tek revidirati domaći ili evropski sudovi, već u zajedničku profesiju i kolegijalnu solidarnost".

Učesnici Godišnje skupštine NUNS-a su potvrdili odluku Izborne skupštine iz 2010. godine da nema ujedinjenja sa UNS-om, a advokatski tim nastavlja započeti posao na realizaciji pravnosnažne presude Apelacionog suda.

BEOGRAD, 17. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još