Ubedljiva pobeda socijalista na parlamentarnim izborima

Prema prvim procenama agencija Sofres i CSA, Socijalistička partija i njeni saveznici će od ukupno 577 mesta u parlamentu imati između 312 i 326 mesta.

To ukazuje da Socijalistička partija neće morati da potraži podršku zelenih, koji će imati između 18 i 24 poslanika.

Socijalisti podršku neće tražiti ni od radikalne levičarske partije Levi front koja će imati između devet i 11 mesta u parlamentu, a čiji se stavovi o Evropi i ekonomiji značajno razlikuju od stavova socijalista.

Stranka bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, Unija za narodni pokret (UMP) i partije okupljene oko nje imaće u parlamentu između 212 i 234 mandata.

Ekstremno desna partija Nacionalni front će verovatno imati između jednog i četiri poslanika, ali poslanica neće postati predsednica te stranke Marin Le Pen, koja u Enan Bomonu na severu Francuske nije osvojila najveći broj glasova u svojoj izbornoj jedinici.

Kandidatkinja socijalista u La Rošelu na zapadu Francuske i kandidatkinja na predsedničkim izborima 2007. godine, Segolen Roajal saopštila je večeras da je izgubila izbore.

Ni kandidat centra u Pou na jugo-istoku Francuke Fransoa Bajru nije osvojio dovoljno glasova da bi ušao u parlament. U njegovoj izbornoj jedinici podršku mu je dalo samo 30 odsto glasača.

On je u prvom krugu ovogodišnjih predsedničkih izbora osvojio samo devet odsto glasova, posle čega je svoje glasače pozvao da u drugom krugu podršku daju Olandu.

Predsednica Socijalističke partije Martin Obri se zahvalila Francuzima na "poverenju".

"To (poverenje) nas obavezuje i čini nam čast. Naš zadatak je da uspemo",
rekla je ona.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus je kazao da će većina u parlamentu Socijalističkoj patiji omogućiti da se izglasaju novi zakoni.

Premijer Francuske Žan Mark Ero je ranije izjavio da je cilj da socijalisti u parlamentu dobiju većinu kako bi mogli da sprovedu program Fransoa Olanda.

"Nekad ćemo pred sobom imati težak izbor... tako da je nepohodno da budemo jaki". rekao je on.

Na danšnje glasanje izašlo je oko 56 odsto Francuza sa pravom glasa.

PARIZ, 17. juna 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.