Odgovorni za nasilje da se nadju pred sudom

ŽENEVA, 18. juna 2012. (Beta-AFP) - Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je u ponedeljak medjunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće kako bi odgovorni za nasilje u Siriji bili izvedeni pred lice pravde, uključujući i one koji su napali posmatrače UN.

Obraćajući se učesnicima 20. zasedanja Saveta za ljudska prava UN koje je u ponedeljak počelo u Ženevi, Pilaj je pozvala medjunarodnu zajednicu da "prevazidje podele i radi na tome da se okonča nasilje i kršenje ljudskih prava" u Siriji.

"Moramo takodje da učinimo sve što je u našoj moći da se na odgovornost pozovu oni koji čine nasilje, uključujući i one što su napali posmatrače UN", izjavila je bivši sudija Medjunarodnog krivičnog suda.

Ona je još jednom pozvala režim u Damasku da prekine nasilje nad civilnim stanovništvom u Siriji i optužila sirijsku vlast da je odgovorna za zločine protiv čovečnosti.

Šef posmatračke misije UN-a u Siriji, general Robert Mod izjavio je u subotu da će ta misija biti privremeno suspendovana zbog sve većeg nasilja u zemlji.

Pogledajte još