EU je budućnost Srbije i Madjarske

BEOGRAD, 18. juna 2012. (Beta) - Uprkos krizi koja pogadja Evropu, evropske integracije i EU nude najbolju budućnost Srbiji i Madjarskoj, poručeno je u ponedeljak na okruglom stolu "Srpsko-madjarski odnosi - Put napred" koji se održava u Beogradu.

Petar Balaš iz madjarskog Centra za studije proširenja EU istakao je da je približavanje Evropi bilo glavna tema izbora u Srbiji i izrazio očekivanje da će Srbija uskoro dobiti novu vladu.

"Sa velikim zadovoljstvom posmatramo brz razvoj odnosa Srbije i EU. Na predsedničkim izborima glavna tema bilo je približavanje Evropi. Očekujemo formiranje koalicione vlade da vidimo strategiju", kazao je Balaš na skupu u Aero klubu u Beogradu.

Balaš je istakao značaj podrške suseda na putu evropskih integracija, ali i veliki uticaj Rusije na zemlje Zapadnog Balkana.

Srbija i Madjarska treba da saradjuju na pitanju manjina, a Beograd treba da promoviše "sopstvenu stvar" u EU, ali i da ne zaboravi svoju regionalnu dimenziju i saradnju, posebno u oblasti saobraćaja i telekomunikacija, dodao je.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kazala je da su evropske integracije jedina budućnost Srbije, uprkos krizi u EU i padu podrške EU na nivou stanovništva.

Ona je podsetila da je EU za Srbiju do sada izdvojila 2,2 milijarde evra. "Postoje strahovanja od zamora evropskim integracijama, ali brojke same govore", kazala je.

Pogledajte još