I djaci i ministar zadovoljni testovima

BEOGRAD, 18. juna 2012. (Beta) - Nakon polaganja testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, čime je počelo polaganje male mature, zadovoljni su i osmaci i ministar prosvete Žarko Obradović - djaci ocenjuju da zadaci nisu bili teški, a ministar da je sve proteklo u najboljem redu.

"Od supervizora i ostalih zaposlenih smo dobili smo informaciju da je samo polaganje prošlo u najboljem redu i nije bilo nikakvih problema za vreme završnog ispita. Supervizori sada nadgledaju i proces ocenjivanja", kazao je Obradović nakon obilaska Osnovne škole "Oslobodioci Beograda".

Obradović tvrdi da su sva uputstva za ocenjivanje izuzetno precizna i da ne postoji mogućnost razlicitih tumačenja. Ipak, ako ima potrebe, na raspolaganju za konsultacije su i autori testova iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Prema Obradovićevim rečima kontrola ocenjivanja zadataka biće oštrija nego prošle godine.

Komentarišući navode pojedinih medija da se u uputstvima za ocenjivanje nastavnicima sugeriše da priznaju i one zadatke iz oblasti književnosti koji nisu pravopisno tačni, Obradović je naveo da je to deo uputsava iz prošle godine, a da će uputstva za ovu godinu biti poznata tek po objavljivanju ključa sa rešenjima testa.

Djaci ocenjuju da zadaci nisu bili teški, a učenica Osnovne škole "Oslobodioci Beograda" Tijana Krasić očekuje da će na testu iz srpskog jezika osvojiti 17, od mogućih 20 bodova.

"Nije bilo teško, trebalo mi je oko sat vremena za rešavanje testova", kazala je Tijana koja planira da upiše neku od gimnazija.

Njena drugarica Aleksandra Milosavljević takodje misli da zadaci nisu bili teški i očekuje da će uspeti da upiše Medicinsku školu.

Pogledajte još