Muzika koja leči

“Lutao sam lutao dok te nisam našao, smiriću se smiriću kad te budem imao, zovem te plava vilo, ej kad bi samo bilo, dajem ti dukat žuti i pitam što se ljutiš. Ja baraba, a ti vila, sve bih dao kad bi moja bila. Tvoja majka ljuti se, otac tebe ne da mi, ali bićeš moja ti, živi bili videli......“

Ovim stihovima je počeo nastup jednog od najpoznatijih romskih sastava “Crni panteri”, koji su mnogobrojnim prijateljima i fanovima predstavili 10 novih pesama sa albuma pod simboličnim nazivom “Muzika koja leči”.

Koliko je njihova muzika stvarno lekovita imali su prilike da se uvere svi oni koji su uprkos velikoj gužvi uspeli da uđu u klub "Ruski car". Njihove melodije se slušaju širom Srbije, a mnogi ih znaju po čuvenom beogradskom splavu "Crni panteri" koji je već godinama na glasu zbog najboljeg provoda do ranih jutarnjih sati. Splav je usled nesrećnih okolnosti nedavno izgoreo do temelja, ali tugu i zabrinutost na licima muzičara niste mogli da primetite.

Vođa benda Toma Jovanović, predstavio je na početku i članove benda u kome sviraju sve sami rođaci i svi se prezivaju Jovanović, jedino je kontabasista čuveni Čarls Bronson, Stanković. Ime "Crni panteri" dobili su zato što su crni k`o svi Romi, a panteri zato što kao panteri skaču na goste, a pogotovo gošće.

Ispričao je Toma, kako su 1990. godine rešili da otvore svoju kafanu, da niko ne bi mogao da ih otpusti. Pre toga su svirali svuda, i uvek je ceo grad išao za njima, a zbog dobre atmosfere koju prave imali su ponude da se komplet sa splavom presele u Kanadu. "Ali, ne bi to bilo to", kroz osmeh se našalio Toma.

Maheri za dobar provod i urnebesnu atmosferu nisu dozvolili nikome da sedi, već su svi đuskali uz numere “Panterina”, “Sladoled”, “Oči zelene”, “Volim svoju ženu”, “Kakvu ženu imam bolje da je nemam”…… ali i uz pesmu Arsena Dedića “Mladosti moja”.

Nije bilo pesme koju nisu umeli da odsviraju, jer je bend prava romska filharmonija, pa od 18 članova uvek neko nešto zna, a ako i ne znaju, iskomponuju oni nešto na licu mesta. Kako uz dobru muziku ide i dobra klopa, na bogatom švedskom stolu nema čega nije bilo, a žurka je trajala do duboko u noć.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još