fbpx

Izmislio banku, kupio je i postao uspešan

PEKING, 18. juna 2012. (Beta-AP) - Malo poznati preduzetnik proslavio se januara kada su državni mediji preneli da je preuzeo rukovodstvo Atlantikom, bankom u americkoj državi Delaver.

Neprevaziđena kupovina donela mu je prestižni upravljački posao u rodnom gradu u Kini, a njegovo preduzetničko iskustvo mediji su nazvali "legendarnim".

Kako je rekao, Lin je dve godine ugovarao kupovinu Atlantik banke u Delaveru koja je 2008. bankrotirala u finansijskoj krizi, posle 85 godina postojanja. Vodili su je Jevreji - za koje Kinezi veruju da poseduju izvanredne preduzetničke vestine.

Njeno ime je, kako je rekao, promenio u HSBC Federejšen konzorcijum, čime joj je dao dobar prizvuk, sličan imenu svetskog giganta HSBC Holdings, dobro poznatog kineskoj javnosti. U banku je navodno uloženo 40 miliona dolara.

Linova priča je privukla toliku pažnju, da su novinari upoznati sa američkim bankarskim propisima ispitali legitimitet njegovih tvrdnji - i ustanovili da on ne samo da banku nije kupio, već da ona ne postoji.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.