"Lasta 95" za Irak

PRAG, 17. decembar 2008. (FoNet) - Fabrika "Utva" počinje proizvodnju aviona "Lasta 95", a najveći broj otići će za Irak, koji je pre godinu dana kupovinom vojne opreme vredne 250 miliona dolara praktično oživeo srpsku vojnu industriju, piše "Slobodna Evropa.

Vojska Srbije najavila je da će do Nove godine na aerodromu Batajnica kod Beograda početi letna fabrička ispitivanja aviona "Lasta 95". U naredne tri godine za potrebe domaće vojske biće proizvedeno 15 ovih školskih aviona za početnu i osnovnu obuku pilota, a pre godinu dana Srbija je sklopila sporazum o izvozu 20 letelica "Lasta 95" za potrebe Armije Iraka.

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je za Slobodnu Evropu da "Lasta 95" vodi poreklo od aviona čiji je prototip poleteo još 1985. godine, ali koji nikada nije ušao u upotrebu.

"Pre svega, važan podsticaj je bio posao koji je zaključen sa Irakom. Narudžbina od 20 vazduhoplova "Lasta 95", u školskoj i lakoj borbenoj varijanti, bila je razlog da se ubrza rad na tom projektu čiju realizaciju Ratno vazduhoplovstvo čeka već godinama", rekao je Radić.

Izvorno, "Lasta 95" je rezultat zahteva za novim školskim avionom za potrebe srpskog Ratnog vazduhoplovstva. "Utva 75", stari školski avion, je na izmaku resursa i za godinu-dve bi trebalo da bude povučen iz domaćeg naoružanja i zbog toga je bilo potrebno stvoriti novi školski avion."

"Lasta 95" ima sličnu koncepciju i identičan motor kao francuski avion "Epsilon", koji za obuku koriste mnoge vojske sveta, pa je sa te strane njegova šira upotreba upitna. Međutim, srpsko ratno vazduhoplovstvo ima veliku tradiciju i domaća industrija bila je jaka i u tom segmentu, pa se njeno oživljavanje kroz proizvodnju novog školskog aviona nameće kao logično, tvrdi Aleksandar Radić.

Pogledajte još