Da li EU ima nove uslove za Beograd?

Pozivajući se na nezvanične izvore iz Beograda, "Politika" prenosi da je šef slovačke diplomatije i izaslanik visoke predstavnice EU, Miroslav Lajčak, nedavno ispostavio srpskim vlastima tri nova naloga.

"Pored zahteva za ukidanjem institucija na severu Kosova (pri tome se ne misli na škole, domove zdravlja i bolnice), tražio je otvaranje predstavništava u Beogradu, odnosno u Prištini, ali i susret na vrhu Beograda i Prištine", prenosi list i dodaje da EU od Srbije još traži i ukidanje suda u Kosovskoj Mitrovici i uvođenje posebnog telefonskog broja za Kosovo i Metohiju.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je da, u dijalogu koji je beogradski tim vodio sa prištinskim vlastima, nikada niko nije pomenuo otvaranje kancerije Vlade Kosova u Beogradu i Srbije u Prištini.

To nikad nije bila tema dijaloga ni formalno, ni neforamalno, a i da jeste, nas odgovor bi bio jasan, komentarisao je Stefanović.

Lider socijalista Ivica Dačić nedavno je u javnost izneo da se od nove Vlade Srbije očekuje da otvori kancelariju u Prištini.

"Politika" podeseća i da je Lajčak nedavno u autorskom tekstu za "EU obzerver" naveo da se na putu ka EU "prvenstvo mora dati normalizaciji odnosa sa Prištinom" i da su "mnogi predstavnici nastojali da uspostave ravnotežu između nacionalnog interesa u evropskim integracijama i tog pitanja. To, međutim, više nije način koji vodi napred...".

S druge strane, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je za "Novosti" da ima "svakodnevne kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice, EU i ostalih institucija i taj uslov nam nikad niko nije ispostavio".

Šta vi kažete, ako dosad i nisu, da li su to uslovi, koji će nam uskoro javno biti postavljeni?

Pogledajte još