Pančevo emitovalo obveznice

PANČEVO, 19. juna 2012. (Beta) - Prodata je prva serija obveznica koju je emitovao Grad Pančevo, ukupne vrednosti milion evra.

Tako prikupljen novac Grad će uložiti u pet kapitalnih projekata.

Projekat će u sredu u Pančevu predstaviti gradonačelnica Vesna Martinović, predstavnici EU i dve banke koje su otkupile obveznice - Komercijalne banke i Banke Inteza.

To su projektovanje i početak izgradnje dve industrijske zone, rekonstrukcija jedne ulice, izgradnju grudobrana u kasarni "Rastko Nemanjić" i za izradu dokumentacije i početak izgradnje prvog gradskog olimpijskog bazena.

Prodaja opštinskih obveznica je dodatnu mogućnost pribavljanja sredstava za kapitalne investicije. U nekim slučajevima je prihvatljiviji oblik zaduživanja nego kredit, naročito za dugoročnije projekte.

Prodajom obveznica Pančevo je uštedelo nekoliko desetina hiljada evra, jer je kamata na opštinske obveznice iznosi 9,5 odsto, dok bi kamata na uzet kredit bila 9,9 odsto.

Rok otplate obveznica je sedam godina, ali Gradska uprava već za 18 meseci može da reguliše svoj dug prema dvema bankama i emituje novu seriju obveznica ukoliko uslovi na tržištu budu takvi da se obveznice mogu povoljnije prodati, uz nižu kamatu.

Pogledajte još