Problemi sa ruskim brodom zbog prevoza oružja

LONDON, 19. juna 2012. (Beta-AFP) - Britanska agencija za osiguranje je saopštila da je otkazala osiguranje ruskog teretnog broda zbog izveštaja da prevozi ofanzivne helikoptere za Siriju, kršeći evropsku zabranu.

Brod "Alaed" koji je, po listu "Dejli telegraf", vlasnistvo ruske firme "Femko" (Femco), putuje od Kalinjingrada, ruske luke na Baltiku, a zaustavio se ispred Škotske pošto mu je otkazano osiguranje britanske firme "Standard klab" (Club).

"Obavešteni smo da 'Alaed' prevozi oružje za Siriju", rekao je osiguravač u saopštenju poslatom agenciji AFP.

"Već smo obavestili vlasnika da je osiguranje obustavljeno zbog prirode putovanja", dodaje firma.

Britanski zvaničnici, piše "Dejli Telegraf", obavestili su "Standard klab" da osiguranjem tereta "Alaeda" krši sankcije Evropske unije kojima je zabranjena isporuka oruzja Siriji gde je u gradjanskom sukobu za godinu dana, kako tvrde nevladine organizacije, poginulo više od 14.000 ljudi.

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice izvestile britansku vladu da je ruski brod osigurala britanska kompanija, objavio je prošlog vikenda "Sandej telegraf" (Sunday Telegraph).

"Alaed" prevozi helikoptere "Mi-25" ruske proizvodnje, prodate Siriji u vreme S S S R-a, koje je Damask vratio u Rusiju radi popravke, izvestio je list.

Za sada nema zvaničnih komentara britanske vlade.

Pogledajte još