fbpx

Rugoba

Drama Marijusa fon Majenburga  u prevodu Ljubiše Matića i režiji Marije Krstić. Centralni lik drame je Lete, običan čovek. Privučen slavom, on uleće u marketinšku mašinu, koja ga preoblikuje i koristi prema svojim potrebama. 

Pošto izgubi sebe, od Letea ostaje samo atraktivna prazna ljuštura koja jedino može da služi kao igračka. Komad "Rugoba" napisan je tako da bi mogao da se odigra i u sasvim realnim okolnostima. Stilizacija je klica magije pozorišta koju treba pažljivo odgajiti i dosledno sprovesti kako bi mogla pravilno da se razvije i proizvede prava značenja. 

Rediteljka Marija Krstić kaže da želi da pravi predstave kakve bi volela da gleda. Sebe kao reditelja, pre svega, vidi u ulozi prvog gledaoca buduće predstave, gledaoca kome mora nešto žestoko da zasmeta, da dovede u pitanje njegove stavove i ugrozi tu bezbednu voajersku poziciju u mraku gledališta. 

MARIJUS FON MAJENBURG (Marius von Mayenburg, rođen 1972. u Minhenu)
Jedan od najizvođenijih savremenih nemačkih dramskih pisaca. Studirao je staronemačku filologiju na Akademiji umetnosti u Berlinu. Postao je stipendista Fonda "Hajnrih fon Klajst", namenjenog mladim dramskim piscima 1997, posle velikog uspeha svoje drame "Lice u plamenu" (Feuergesicht). Drama je postavljena u Minhenu u "Kamerspilu". Već sledeće godine osvojio je nagradu Spisateljske fondacije grada Frankfurta. Pozorište "DT-Barake", koje je prvo postavilo jedan fon Majenburgov komad (Haarmann) poziva ga da godinu dana radi kao dramaturg saradnik. Od 1999. fon Majenburg radi kao dramaturg i pisac u Berliner Schaubühne am Lehniner Platz-u. Pored uspeha u nemačkim teatrima, njegove drame prevođene su i igraju se širom sveta, u Britaniji, Češkoj, Sloveniji, Švedskoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Australiji, Japanu.

U Srbiji su postavljeni komadi u prevodu Jelene Kostić: "Vatreno lice" (režija Stevan Bodroža, Beton hala teatar, premijera na BELEF-u 12. jula 2001) i "Paraziti" (režija Anja Suša, Beton hala teatar/FDU/Goethe Institut, premijera na Sceni »Mata Milošević«, 31. oktobra 2003). Drama "Paraziti" objavljena je u izdanju CENPI, Beograd, 2003.

Poznatije drame Marijusa fon Majenburga su i: Fräulein Danzer (1996), Monsterdämmerung (1997), Feuergesicht (1997), Parasiten (Paraziti, 1999), Das kalte Kind (2002), Eldorado (2004), Turista (2005), Augenlicht (2006), Der Häßliche (Rugoba, 2007), Der Hund, die Nacht und das Messer (2008). Najnoviji komad Marijusa fon Majenburga zove se Der Stein (Kamen).
Marijus fon Majenburg živi u Berlinu.

O reditelju
MARIJA KRSTIĆ -  Apsolvent Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, odsek pozorišne i radio režije, u klasi profesora Egona Savina. Predstava "Rugoba" Marijusa fon Majenburga je Marijina diplomska predstava.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.