Tužilaštvo će se žaliti na presudu policajcima

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) - Tužilaštvo za ratne zločine žaliće se na visinu kazne izrečene trojici od četvorice osudjenih za ratne zločine u Belom Manastiru u Hrvatskoj 1991. godine, izjavio je u utorak zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Ratni zločin ne može da se tretira kao obična kradja. Nema tragova ljudskosti u delima okrivljenih, oni su bez milosti organizovano ubili celu porodicu i nema olakšavajućih okolnosti. Ne znamo zašto je sud ovako postupio, a to ćemo videti kada dobijemo obrazloženje presude", rekao je Vekarić novinarima u Specijalnom sudu.

Četvorica bivših policajaca SUP-a Beli Manastir osudjena su pred Odeljenjem Višeg suda za ratne zločine na zatvorske kazne zbog ubistva najmanje šest hrvatskih civila u Hrvatskoj 1991. godine.

Zoran Vukšić osudjen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na deset godina, Branko Hrnjak na pet godina zatvora a Velimir Bertić na godinu i po.

Vekarić je rekao da je tužilaštvo zadovoljno kaznom izrečenom Vukšiću, dok će uložiti žalbe zbog kazni izrečenih Strigiću, Hrnjaku i Bertiću.

"U njihovim delima zastupljeni su svi segmenti ratnih zločina - ubistva, fizička i psihička mučenja i zlostavljanja, batine, pljačka, a optužene su jurili poput zečeva pa ih onda tukli", rekao je Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine je u završnoj reči tražilo da Vukšić bude osudjen na 20 godina zatvora, Strigić na 14 do 15 godina, Hrnjak na 13 do 14 godina, dok je za Bertića tražilo kaznu od tri do četiri godine zatvora.

Pogledajte još