Ubrzava se formiranje nove vlade Grčke

0

ATINA, 19. juna 2012. (Beta-AFP) – Lider socijalista Evangelos Venizelos i šef umerene levice Fotis Kuvelis dogovorili su se u utorak da "pojednostave postupak" formiranja koalicione vlade Grčke.

ATINA, 19. juna 2012. (Beta-AFP) – Lider socijalista Evangelos Venizelos i šef umerene levice Fotis Kuvelis dogovorili su se u utorak da “pojednostave postupak” formiranja koalicione vlade Grčke.

Na njenom čelu bi bio desničar Andonis Samaras koji se nada da će taj posao završiti još danas, dva dana posle ponovljenih prevremenih poslaničkih izbora.

“Dogovorili smo se da ubrzamo postupak, Grčka mora imati vladu što pre”, rekao je Venizelos (PASOK), posle sastanka sa Kuvelisom (Demokratska levica, otcepljena frakcija PASOK-a).

“Ja sam optimista”, dodao je on, naglasivši potrebu da se u inostranstvo “pošalje poruka kredibiliteta”.

Ovaj sastanak je otvorio drugi dan političkih pregovora o formiranju koalicione vlade jer posle izbora održanih u nedelju, ni jedna stranka nema većinu da bi je formirala sama.

Kuvelis takodje smatra da je rešenje moguće “narednih sati”, ali je ponovio da zahteva “programski sporazum” o budućoj vladi.

Andonis Samaras, kao i Venizelos, nadaju se da će ubediti Kuvelisa da uvede levicu u vladu koja će obezbediti da Grčka ostane u zoni evra.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.