Svaka druga HIV pozitivna osoba to ne zna

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) - To su u utorak saopštili stručnjaci Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Oni su pokrenuli kampanju "Ne možeš da znaš dok se ne testiraš" čiji je osnovni cilj ukazivanje na važnost testiranja na HIV.

Testiranje je dostupno, anonimno i besplatno u svim regionalnim institutima i zavodima za javno zdravlje, saopšteno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

U 2011. registrovana stopa testiranih na HIV je 7,7 na 1.000 stanovnika, odnosno 56.086 ljudi, dok je 2002. godine ta stopa bila 1,5. Iako je stopa porasla, broj testiranih osoba je i dalje mali i nezadovoljavajući.

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije Marija Jevtić rekla je da istraživanja u Evropi pokazuju da jedna od tri HIV pozitivne osobe ne zna da je zaražena, a u Srbiji to ne zna svaka druga HIV pozitivna osoba.

"Najveći broj zaraženih se testira u uznapredovalom stadijumu infekcije, kad su umanjene šanse za kvalitetniji i dug život sa HIV-om i povećava se rizik od prenošenja", rekla je Jevtić.

Pogledajte još