Izložba fotografa Luisa Ramona Marina

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) - Izložba španskog fotografa Luisa Ramona Marina "Marin: Fotografije 1908 - 1940", koja obuhvata retrospektivu njegovog rada, biće otvorena u četvrtak, 21. juna u Galeriji Instituta "Servantes" u Beogradu.

Postavka, koja obuhvata oko 60 crno-belih fotografija, nudi redak uvid u život Španije izmedju 1908. i 1940. godine i ima izuzetan istorijski i umetnički značaj, saopštio je Institut "Servantes".

Otvaranju će prisustvovati kustos izložbe Oskar Martin i ćerka umetnika Lusija Ramon Pla, koja je sačuvala negative za vreme diktature Franciska Franka.

Luis Ramon Marin (1884 - 1944) smatra se jednim od prvih fotoreportera na svetu, kao i pionirom fotografije iz vazduha. Fotografijom je počeo da se bavi radeći kao reporter za jedan dnevni list, ali je njegov rad obuhvatao mnogo šire polje interesovanja od novinskih izveštaja.

Njegovo delo je svedočanstvo španskog društva sa početka XX veka, preko slika Kraljevske porodice, scena iz političkog života, proslava i sportskih dešavanja, razvoja modernih industrija, ali i mnogih dramatičnih dogadjaja, medju kojima je i Španski gradjanski rat.

Njegova ćerka Lusija Ramon Pla je, posle nekoliko decenija, kolekciju od više od 18 hiljada negativa predala Fondaciji "Pablo Iglesijas" iz Madrida, u kojoj se i danas čuva.

Izložbu u Beogradu organizuje Institut "Servantes" u saradnji sa Fondacijom "Pablo Iglesijas", biće otvorena do 5. avgusta, a ulaz je slobodan.

Pogledajte još