Garfild napunio 34 godine

LOS ANDJELES/BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) - Mačak Garfild, strip junak američkog autora Džima Dejvisa, u utorak je napunio 34 godine.

Garfild je žuti mačak, rodjen u kuhinji italijanskog restorana u kojoj je pojeo svu lazanju i makarone, a dobio je ime po autorovom dedi.

Prvi put se pojavio 19. juna 1978.

Lik je čuven po alavosti, lenjosti i sarkastičnim opaskama. Njegov vlasnik je 30-ogodišnji Džon Arbakl, nespretan tip koji pokušava da nadje devojku i neuspešno se udvara veterinarki Liz Vilson.

Pored mačka, Arbakl ima i psa Odija, priglupog i naivnog bigla koga Garfild maltretira. Ipak, u jednoj epizodi, u kojoj je ostao sam u kući, Odi čita "Rat i mir" i gleda televizijski program "veče sa Mocartom".

Garfild je veoma brzo postigao uspeh na tržištu - 1981. izlazio je u 850 listova i zaradio više od 15 miliona dolara od prodaje suvenira - koja je postigla tolike razmere da je Dejvis morao da osnuje posebnu kompaniju za vodjenje prodaje.

Godine 2007. Garfild je držao Ginisov rekord po broju listova u kojima je izlazio - tada ih je bio 2.580. Njegova godišnja zarada iznosi izmedju 750 miliona i milijardu dolara, a o uspehu govori i broj fanova na društvenoj mreži Fejsbuk, kojih ima 3,5 miliona.

Dejvis se danas uglavnom bavi prodajom i nije više jedini autor stripa. On i dalje piše scenarije i skicira crteže, ali ih drugi autori tuširaju i kolorišu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.