Kori Udovički: Problem Srbije je kako zaposliti ljude

BEOGRAD - Kori Udovički, koju mnogi nestranački stručnjaci smatraju kao trenutno možda najbolje ekspertsko rešenje za mesto premijerke Srbije, izjavila je da je glavni problem Srbije mnogo nezaposlenih ljudi.

"Mnogo se poslednjih dana govori o zamrzavanju plata i penzija i kratkoročnim merama uravnoteženja budžeta. Problem nije u tome šta će se desiti sa platama u državi i penezionerima, već je problem u tome što oni izdržavaju mnogo nezaposlenih ljudi", rekla je Udovički na predstavljanju novog broja Kvartalnog monitora.

Kori Udovički je rođena u Bolivijiji. Ekonomski fakultet je završila u Beogradu, a doktorirala na Jejl Univerzitetu.

Ona je naglasila da želi da skrene pažnju da je jedan od bitnih razloga što je srpska privreda toliko mala i zaposlenost niska u tome što Srbija nema državne usluge koje su potrebne danas da se jedna moderna privreda razvija i da bude konkurentna.


Stručnost Kori Udovički:

Radila je u Međunarodnom monetarnom fondu u Vašingtonu, vratila se u Beograd kao specijalni savetnik srpskog ministra finansija i ekonomije. 2002. godine i postala ministar za energetiku i rudarstvo u Vladi Republike Srbije. Za guvernera Narodne banke Srbije izabrana je 23. jula 2003. godine i na toj funkciji ostala do 25. februara 2004. godine.

Evo kako je opisuje Vikipedia:

Ona je asistent generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, asistent administrator Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i direktor regionalnog biroa Razvojnog programa Ujedinjenih nacija za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza).

Ranije je bila osnivač i predsednik Centra za napredne ekonomske studije (CEVES), beogradsku nevladinu organizaciju koja se bavila istraživanjem u ekonomiji i obrazovanju u jugoistočnoj Evropi. Bila je takođe predsednik borda direktora fondacije za naprednu ekonomiju.

Predviđanja:

"Privreda Srbije, zajedno sa privredama regiona, treba da se okreće tržištima Dalekog istoka jer će one biti motor razvoja".

Ovo je Udovički izjavila prošle godine.

Ove godine Kinezi su poslali svoju ekipu i u svemir, a o rastu kineske privrede da i ne govorimo.

Šta ti kažeš, da li je od Kori Udovički za premijera kvalifikovaniji i stručniji Tadić, Dačić ili Jorgovanka Tabaković?

Pogledajte još