Moj suprug - žena

Džudi Houden ušla je u brak svesna da će jednog dana njen muž postati - njena supruga. Par je ostao zajedno čak i kad je Džudin muž Majkl podvrgnut operaciji promene pola koja ga je pretvorila u Mihaelu. A operacija ih je gurnula u mračno područje u kome su pol i zakon u oštrom sukobu.

Njihovo venčanje, prvobitno između žene i muškarca, postalo je brak između dve žene uprkos zabranama takvih veza u 40 američkih saveznih država - uključujući i njihovu, Nju Hempšir. 


Pravno biološka enigma

Njihov slučaj predstavlja pravu pravno-biološku enigmu: dok države ili priznaju ili odbijaju da priznaju nečiji novi pol posle promene hirurškom intervencijom postoje i države u kojima se prihvata neka vrsta "braka" između osoba istog pola.

"Nemam precizan odgovor na ovu dilemu. Zašli smo u područje u kome bi se i anđeli prepali" - izjavio je demokratski kongresmen Den Itse koji, inače, podržava zabranu brakova osoba istog pola u njegovoj državi.

Federalna vlada mora da odluči da li sada Mihaela Houden, američka državljanka rođena u inostranstvu, mora da promeni krštenicu. Odluka još nije doneta i Šenon Minter, funkcioner Nacionalnog centra za prava lezbejki u Kaliforniji, tvrdi da je odlazeća Bušova administracija "tvrđa od svih ranijih vlada".

Prema nalazima Centra, četiri savezne države ne odobravaju naknadne promene krštenice zbog promene pola - Tenesi, Ohajo, Kanzas i Teksas. Polovina preostalih država to odobrava. Legalna politika u ostalim državama još nije čvrsto utvrđena, uključujući i Nju Hampšajr podsetila je Minter, inače direktor za pravna pitanja Centra.

"Da li će društvo priznati naš brak u meni budi najveći strah. Možda će, jednog dana, biti usvojen zakon koji će eksplicitno reći - 'Zato što ste vas dve žene vaš brak više ne postoji'. Onaj ko dobije pravo da odluči tako nešto zapravo uništava porodice i mislim da tako nešto nije u redu" - smatra Džudi Houden.

Nema sumnje da je brak Houdenovih bio potpuno "čist" kad je sklopljen i zabrana brakova istopolnih parova ne može se automatski primeniti na njihovu vezu kao što država nije ovlašćena da poništava brakove u slučaju neverstva ili seksualnog nasilja - ocenila je Minter. 


Crkva za poništenje braka

Ipak, postoji jedna konzervativna grupa koja bi želela da to promeni. Sveštenik Luis Šeldon, osnivač i predsednik Koalicije za američke tradicionalne vrednosti u Vašingtonu, grmi da "brakove poput Šeldonovih treba odmah poništiti".

"Ne smemo dopustiti da čvrsti krov američke kuće počne da prokišnjava, moramo učiniti sve da sačuvamo prirodne brakove" - kaže ovaj sveštenik čija crkva, bolje reći sekta, okuplja 43.000 zagriženih čistunaca. On priprema amandman na američki Ustav kojim bi se izričitoi zabranili brakovi, ali i priznale vanbračne veze istopolnih parova jer, ocenjuje on, "Houdenovi bi mogli da se provuku kroz rupu u zakonu". 


Skladni porodični odnosi
(old_image)

Džudi Houden kaže da "možda postoji rupa u zakonu" ali naglašava da je "srećna jer je njeno skladno domaćinstvo poput miliona drugih u Americi u kome deca dobijaju sve što im je potrebno". Njeno venčanje sa Majklom pre nešto više od 6 godina, njen drugi brak, bio je ispunjen ljubavljhu i u njemu se rodilo drugo dete.

"Samo ja znam kroz šta sam prošla u borbi sa problemom s kojim se suočio Majkl, ali i sa mogućnošću da se razvedem. Međutim, veza sa njim bila je rezultat ogromne ljubavi i ja sam prihvatila prst sudbine. Sada smo pronašli nove kvalitete u našoj vezi i nisam ni mogla da zamislim da u svetu može postojati ovakav odnos" - izjavila je Džudi.

Mnogi u Americi istopolne brakove smatraju moralnim problemom, ali Majkl (sada Mihaela) promenu pola smatra odlukom života i smrti, a ne izborom načina života. Živeti kao muškarac bilo je potpuno pogrešno i često ga je navodilo na pomisao da izvrši samoubistvo. 


Humane konsekvence promene pola

Transeksualci nisu samo osobe koje su hirurškim zahvatom promenile pol. Operacija je takođe potrebna da se tretira stanje "međupola" kao što su nedovoljno formirane genitalije.
Promene oznake pola u krštenicama nije jedini pravni izazov koji očekuje transeksualce. 

Zabrana brakova osoba istog pola komplikuje osnovna prava kao što su kupovina i nasleđivanje imovine, pojedinačno ili zajedničko životno osiguranje.

"Nema sumnje da su humane konsekvence promene pola zaista bolne", zaključila je Šenon Minter.

(FoNet)
KONKORD, 18. decembar 2008.

Pogledajte još