Tela

Jednom rečju, Veliki dan (ne zbog velike kiše) za likovni život Beograda, Srbije, pa i šire... "Tela", Veličković, "Nova Arte galerija", umetnost i umetnici, i publika, i...

U "Arte galeriji" je otvorena izložba Vladimira Veličkovića u sredu, 17. decembra u 19.00. Na izložbi je prikazan crtež velikog formata urađen tušem sa temom „Tela“, a umetnik će se po prvi put predstaviti domaćoj publici i kao autor bronzanih skulptura „Glave“. Prikazani su i filmovi Dragana Đorđevića inspirisani Veličkovićevim stvaralaštvom.

Vladimir Veličković, profesor slikarstva na pariskoj umetničkoj akademiji i član Srpske i Francuske akademije nauka i umetnosti, pre ove izložbe je u Beogradu izlagao svoje radove velikog formata u galeriji SANU pre šest godina. Njegova izložba u "Arte galeriji", nakon duge pauze, prilika je za mnoge da se upoznaju sa novim segmentom njegovog opusa. Na samom otvaranju Veličković je potpisivao svoju monografiju koja će moći da se kupi u "Arte galeriji"  dok traje izložba.

Okupili smo se oko umetničkog dela u ovom malom hramu umetnosti da odamo poštovanje umetniku, čije delo znamo i visoko vrednujemo, prvo kao čistu, pravu, beskompromisnu, a zatim i kao likovno slikarski izvedenu na vrhunskom nivou, umetnost u ravni najvećih i najslavnijih imena i dela svetske istorije umetnosti, ali i istorije ljudskog roda. I lepo smo se uz kuvano vino sklonili od pljuska, popričali, fotografisali ... pa pravac "Nova Arte galerija", par stotina metara dalje u Takovskoj 20.

Prokisla, ali zadovoljna (oduševljena i prijatno iznenađena), publika je na otvaranju "Nove Arte galerije" mogla da vidi još sedam dela Vlade Veličkovića koja su ovde izložena. Ali i radove Mrđana Bajića, Marije Dragojlović, Tadije Janičića, Ivana Ivkovića, Saše Pančića, Dušana Otaševića, Gordana Nikolića, Milana Cileta Marinkovića, Dragana Azdejkovića, Marka Crnobrnje, Vladimira Dunjića, Ivone Pleskonje, Milete Prodanovića i drugih. Neki su već izlagali, a drugi će sigurno uskoro izlagati i u "Arte galeriji". 

Tu smo uz pićence nastavili tamo gde smo stali u "Arte galeriji". A od ljubaznih domaćina smo dobili i male novogodišnje "novoarteovske" paketiće sa sitnim kolačićima, raznoraznim đakonijama i šarenim prazničnim slatkišima.

Neću namerno ništa da vam pišem o "Novoj Arte galeriji", a zamoliću i fotografa da malo prikrije kako sve to izgleda. Jednostavno, morate doći i videti sami, a sigurno ćete se oduševiti, ako ne i više od toga.

P.S. Na izlasku iz galerije sa izložbe nisam mogao naći svoj kišobran, a kiša je baš dobro pljuštala, pa sam u frci pozajmio nečiji, verovatno je i moj kišobran neko isto tako pozajmio, pa molim vlasnika istog da, ako čita ovaj tekst, pokušamo da stupimo u kontakt, recimo preko ljubaznih domaćina...

A moj kišobran,  ako se neko seti na neki ovako kišovit dan, seti...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još