Patrijarhu Kirilu satirična nagrada

MOSKVA/BEOGRAD, 20. juna 2012. (Beta) - Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril i političar Vladimir Žirinovski dobitnici su satirične nagrade "Srebrna cipela" koju dodeljuje moskovska radio stanica Srebrna kiša.

Kako prenosi Verska informativna agencija (VIA), "gospodin Vladimir Gundajev" (gradjansko ime patrijarha Kirila) nagradjen je u kategoriji čuda, pošto mu je ručni sat "neporočno iščezao" sa ruke.

Nagrada je dodeljena povodom retuširanja patrijarhovih fotografija na kojima patrijarh na ruci ima skupocen sat Brege (Breguet) vredan 30.000 dolara.

Na sajt patrijaršije naknadno su postavljene izmenjene fotografije na kojima patrijarh sedi za stolom sa zvaničnicima i na kojima je ručni sat na desnoj ruci izbrisan, a rukav mantije produžen. Medjutim, na stolu na slici lako se raspoznaje skupoceni sat, koga je retušer prevideo.

Radio stanica Srebrna kiša, koja od 1996. dodeljuje u više kategorija godišnje nagrade za zabavu i šou, uz prizvuke društvene satire, poručila je da ima "razumevanja" što patrijarh nije došao lično da primi nagradu.

Na dodelu je došao navodni predstavnik švajcarske firme Brege, koji je zahvalio patrijarhu na "lojalnosti" i "maksimalnom publicitetu u Rusiji" za skupocene satove, i zamolio ga da stane na čelo kampanje za dalju distribuciju tih satova.

Pogledajte još